*Nettavisen* Økonomi.

- Lærerne strømmer til det nye videreutdannings-tilbudet

Statsminister Erna Solberg (H) la fram nye søkertall til etter- og videreutdanning for lærere i sin tale under Høyres sentralstyremøte i Oslo søndag ettermiddag. Tallene viser at rekordmange lærere ønsker videreutdanning. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

Rekordmange lærere vil ta etterutdanning.

23.03.14 18:20

Rundt 75 prosent flere lærere ønsker å ta etter- og videreutdanning i år sammenlignet med i fjor. Utdanningsforbundet mener kommunene må slutte å være bremsekloss for utviklingen.

Totalt 7.000 lærere har søkt om å få etterutdanning i år, mot 3.990 søknader i fjor.

– Lærerne strømmer til det nye videreutdanningstilbudet i skolen. Vi tar på alvor at mange lærere mener de trenger mer fordypning for å gjøre jobben sin enda bedre. Derfor har denne regjeringen satt i gang det største videreutdanningstilbudet noensinne, sa statsminister Erna Solberg (H) under sin tale til sentralstyret i Høyre søndag ettermiddag, hvor hun la fram de nye søknadstallene.

Bedre finansiering

Søknadsfristen for å ta etter- og videreutdanning gjennom ordningen Kompetanse for kvalitet gikk ut 15. mars. Søknadene om videreutdanning skal godkjennes av kommunene 15. april, og trolig godkjennes kun halvparten. Årsakene er blant annet mangel på ressurser og at det er utfordrende å erstatte nøkkelpersoner som kontaktlærere på skolen.

– Utfordringer med vikarer kan være en reell barriere flere steder, men det må vi forsøke å finne gode løsninger på. Det finansielle opplegget vi har nå er bedre enn det var tidligere, sier Solberg til NTB.

Statsministeren oppfordrer kommunene til å sende lærere på etter- og videreutdanning, særlig innen realfag, som er nærmest fullfinansiert. 2.194 lærere har søkt om etter- og videreutdanning innen matematikk, mot 623 søknader i fjor.

– Det som er viktig er at dette viser hvor mange lærere som er interessert i faglig påfyll, og det bør vi gi dem, sier Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg innledet søndag under Høyres sentralstyremøte i Oslo. Trenden med "selfies" har også nådd helt inn sentralstyret. Foto: Per Løchen


Kommunal bremsekloss

Utdanningsforbundet mener at både penger – fra regjeringens side – og vilje – fra lærernes side – er på plass. Det som bremser utviklingen er kommunene selv.

– Vi synes søkertallene er veldig positivt. Problemet er at kommunene torpederer lærernes muligheter til å velge videreutdanning, ettersom kun halvparten av søknadene mest sannsynlig innvilges, sier Steffen Handal, andre nestleder i Utdanningsforbundet, til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer kommunene til å benytte muligheten som ligger i fullfinansiering av etter- og videreutdanning for lærere. Rekordmange lærere har søkt om å ta videreutdanning i år. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)


– Man er nødt til å se etter mulige løsninger i vikarsituasjonen. 37.000 lærere jobber for tiden ikke i yrket, og de må lokkes tilbake i yrket, samtidig som man utdanner flere lærere, sier Handal.

Venstre krever fordobling
Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun forventer at regjeringen fremmer forslag om å styrke tilbudet med ytterligere 1.000 plasser i revidert budsjett, slik at antallet fordobles sammenlignet med antallet under den rødgrønne regjeringen.

Hun stemmer i regjeringens og Utdanningsforbundets oppfordring til Kommune-Norge om å få flest mulig lærere inn i etter- og videreutdanning i år.

– Norsk skole er helt avhengig av at vi får kommunene med på laget når vi skal gjenreise respekten for lærerne og styrke læreryrket, sier Skei Grande.

Venstre-lederen mener utfordringene med for få vikarer kan løses, blant annet gjennom å satse på de ikke-kvalifiserte lærerne i skolen.

– Jeg minner om at vi har i underkant 10.000 ikke-kvalifiserte lærere i grunnskolen. Disse må vi sørge for at blir formelt kvalifiserte og beholdes i skolen, fordi alle elever har en rett til lærere som kan sine fag, sier Skei Grande. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag