*Nettavisen* Økonomi.

- Laks er krisefisk

Foto: (SCANPIX)

Ledighetsversting har fått øynene opp for norsk laks.

11.01.10 08:44

Spania er det vestlige landet med høyest ledighet. Nærmere 20 prosent av arbeidsstokken, noe som tilsvarer vel fire millioner mennesker, er skjøvet ut i kulden. Til tross for krisen er det ikke, sett med norske øyne, helrødt i det som er et av landets viktigste eksportmarkeder for sjømat.

- Til tross for at Spania har en ledighet på rundt 20 prosent, vel er det landet som er hardest rammet av krisen og vil komme sist ut av den, har markedet for laks utviklet seg veldig bra, sier Espen Hanson, fiskeriutsending til Spania for Eksportutvalget for fisk, til NA24.

I 2008 var Spania EUs største sjømatmarked med en andel på hele 17 prosent, fordelt på 16,3 millioner husholdninger med et konsum på 42,2 kilo per person.

- Selv om landet er preget av at folk er langt nede og deprimerte, har vi sett en økning i konsumet av laks, og en prisøkning på rundt 14 prosent. Jeg tror fisketypen treffer prismessig og kvalitetsmessig. I Spania har de også fått øynene opp for fisken etter langvarig markedsføring av Eksportutvalget for fisk og industriens innsats og prioriteringer.

Økonomisk uføre
EUs statistikkbyrå Eurostat kom fredag med en oppdatering på hvordan arbeidsledigheten har utviklet seg i EU og eurosonen i november. Samlet lå arbeidsledigheten på 9,5 prosent i EU, mens de 16 medlemslandene som benytter seg av euro som valuta og dermed utgjør eurosonen hadde i november en arbeidsledighet på 10 prosent. Oppgangen er fra henholdsvis 9,4 og 9,9 prosent.

- Det er særlig Spania som drar ned tallene, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Økonomien i Spania er hardt rammet av urolighetene som oppsto i kjølvannet av finanskrisen som rammet verden for vel to år siden. I tredje kvartal 2009 falt bruttonasjonalproduktet med 0,3 prosent, mens BNP vokste med 0,4 prosent og 0,3 prosent for henholdsvis eurosonen og EU. Trøsten for Spania må være at fallet i økonomien ser ut til å avta noe. I november 2008 lå ledigheten allerede på 14 prosent og var klart høyest i EU og eurosonen.

- I Spania er det særlig bygg- og anleggsbransjen som preger ledighetstallene. Denne bransjen utgjør en ekstremt høy andel av landets BNP, sier Dørum.

Ifølge OECD vil det spanske bruttonasjonalproduktet falle med 3,25 prosent i 2009, og utsiktene for 2010 tilsier et fall på 0,25 prosent. Mye av den økonomiske aktiviteten til Spania er bygget opp rundt turisme og eiendomsmarkedet. Dette er også noe av grunnen til at landet sliter tungt i økonomisk motbakke.

Foreløpige anslag antyder at antallet eiendomstransaksjoner falt med 41 prosent i 2009 sammenlignet med 2008. Det skriver Propertywire med henvisning til spanske eiendomskonsulenter og analyser fra eiendomsselskapet Aguirre Newman. Boligmarkedet i Spania står i fare for å falle med ytterligere 27 prosent i 2010.

Krisefisk
Hanson opplyser om at de siste grovtallene viser at lakseeksportens totalverdi har økt med nesten 20-25 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I krisetider ser vi at laksen får flere konsumenter enn den mister, grunnet pris og kvalitet, sier Hanson.

I 2008 gikk 12 prosent av spanjolenes matvarebudsjett til innkjøp av sjømat, mens 32 prosent gikk til konsum utenfor hjemmet, som restauranter. Men det siste året har spanjolene begynt å spise mer hjemme og mindre ute.

- Når det gjelder Spania kan det for lakseeksporten ha noe å si at det har blitt en høyere grad av hjemmekonsum. I stedet for å gå ut og spise hygger spanjolene seg i større grad hjemme, forklarer han.

Les også: Den ene er grei - den andre straffes

Hvitfall
Når det gjelder eksporten av hvitfisk er fasiten ikke fullt så oppløftende.

- Det har vært en volumøkning på både villfanget torsk og oppdrettstorsk. Men det har også vært et prisfall, slik at totalen er negativ. Verst har det gått utover saltfisknæringen som i 2009 har opplevd et omsetningsfall i eksporten på 500 tonn og svakere pris sammenlignet med året før, sier Hanson.

I 2008 ble det eksportert hvitfisk og saltet hvitfisk fra Norge til Spania for 47.681.000 euro, det var etter et fall på tolv prosent fra 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag