NA24.no

- Laksestopp vil ramme russisk industri

Analytikere er mener det er usikkert om norsk sjømat blir nektet adgang til Russland, fordi russisk foredlingsindustri vil lide. Her fra Nordlaks i Stokmarknes.
Analytikere er mener det er usikkert om norsk sjømat blir nektet adgang til Russland, fordi russisk foredlingsindustri vil lide. Her fra Nordlaks i Stokmarknes. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hvis norsk sjømat blir nektet adgang til Russland, vil russisk foredlingsindustri lide. Derfor er det usikkert om norsk laks vil bli stoppet, mener analytikere.

– Russlands foredlingsindustri behandler mye laks fra Norge. Næringen vil lide av en laksestopp, sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til NTB.

– Russiske myndigheter har sagt at importforbudet ikke skal skade landets industri. Hva som blir de endelige konsekvensene for norsk sjømat, mener jeg derfor ikke er skrevet i sten, fortsetter Aukner.

Les også: Russland stanser import av norske produkter 

Fiskeaksjene stupte

Også senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea Markets mener det er for tidlig å fastslå hva et importforbud innebærer – og hvor lenge en laksestopp vil vare.

– Russland har en betydelig foredlingsindustri. Den vil bli rammet. Vi må også huske at et importforbud vil ramme russiske konsumenter. Russerne liker norsk laks, sier han til NTB.

Russland varsler et importforbud som gjelder frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada. Russlands statsminister Dmitrij Medvedev varsler at forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år.

Selv om norske myndigheter fortsatt ikke har bekreftet at de har mottatt en offisiell meddelelse fra Russland om importforbudet, stupte fiskeaksjene på Oslo Børs torsdag:

– Det er sjelden man ser en så stor nedgang, sier Aukner.

Lavere laksepriser

Hvis norsk laks, samt laks fra andre sanksjonsrammede land, blir nektet adgang til det russiske markedet, forventer analytikerne at lakseprisen faller.

Det russiske importforbudet kommer på et særdeles dårlig tidspunkt for den norske laksenæringen fordi store volum laks skal slaktes på kort tid.

Samtidig påpeker analytikerne at næringen er flink til å omstille og rette seg mot andre markeder, og at en prisnedgang trolig vil bli kortvarig.

– Norsk laksenæring var utestengt fra det russiske markedet i 2006. Da ble det innført et system med godkjente importører av laks til Russland. Innen 2007 var man på samme eksportnivå som før, sier Giskeødegaard.

Silden rammes hardest

For å dekke russiske konsumenters behov, kan Russland øke importen av frossen laks fra Chile.

– Hvis Chile øker eksporten til Russland kraftig, vil det bli etterspørsel i laksemarkedene Chile dekker i dag. Norsk laks kan da bli solgt i disse markedene, sier Giskeødegaard.

Den samlede eksportverdien av norsk sjømat til Russland er på rundt 6,5 milliarder kroner i året, og av dette står laks for 4,2 milliarder. Et importforbud rammer i all hovedsak laks, men også sild og makrell.

– Laksen får mest oppmerksomhet, men et importforbud vil ramme sildenæringen hardest, sier Giskeødegaard.

– Norsk sild har tre hovedmarkeder; Russland, Ukraina og Nigeria. Etter at det brøt ut uro i Ukraina, har eksporten av norsk sild til landet nærmest stoppet opp. Hvis Russland nå stopper norsk sild, vil næringen lide, sier Kolbjørn Giskeødegaard. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere