NA24.no

- Landets best betalte styreverv

Foto: Sara Johannessen, Scanpix.
De tok ut millioner i styrehonorar. Nå må de trolig betale tilbake.

Styremedlemmer i veldedig stiftelse tok ut millioner i honorarer. Nå må de trolig betale tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

- Godtgjørelsen er urmielig høy. Det står ikke i forhold til det arbeidet og ansvaret som følger med vervene. Derfor har vi gått til dette uvanlige skrittet, sier Tom S. B. Plünnecke i Lotteri- og stiftelsestilsynet til Aftenposten.

Saken gjelder en av landets største veldedige stiftelser, Lise og Arnfinn Hejes fond, som i 2005 delte ut 5,9 millioner kroner til studenter og forskere, eldre og «andre trengende». Samme år tok fondets to eneste styremedlemmer ut 4,2 millioner kroner i honorarer.

- Dette er summer som gjør de til landets best betalte styreverv. Honorarene er langt høyere enn det landets fire største børsnoterte selskaper opererer med, og deler av honorarene burde i stedet ha gått til formålet, sier Plünnecke videre.

Advokat Harald Røer, som er forretningsfører og ett av de to styremedlemmene forsvarer honorarene med at de ikke gjør annet enn å følge vedtektene i stiftelsen. De slår fast at fem prosent av fondets årlige avkastning skal gå til forretningsfører. I tillegg skal 2,5 prosent av den årlige avkastningen gå utbetales til hver av styrets to medlemmer.

- Det er ikke vi som har fastsatt honorarene. Det var det Arnfinn Heje som gjorde, sier han til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere