NA24.no

- Lånehaier inn i mikrokreditt

Sist oppdatert:
Fredsprisvinner Muhammad Yunus går kraftig ut mot det økende profitthensynet som truer mikrokredittmarkedet.

- Hvis man skaper en forventning at det er store penger å tjene i mikrokredittmarkedet, kan vi oppleve «subprimelignende» tilstander. Men denne gangen er det de virkelig fattige som vil føle vanskelighetene, sa fredsprisvinner og finansmann Mohammad Yunus til Financial Times sist uke.

NA24 - din næringslivsavis


«Subprime-lignende»
I intervjuet med avisen går fredsprisvinneren til kraftig angrep på den stadig økende pengeflommen i mikrokredittløsninger. Han er bekymret for utviklingen.

«Verdens største banker risikerer å skape en subprimelignende krise for millioner av jordens fattigste hvis bankene fortsetter å skyte kontanter i det voksende mikrokredittmarkedet», skriver avisen.

Mikrokredittpioneren sier profitthensyn kan true de fattige som bruker mikrokredittløsningene.

Gasser på
I de siste årene har flere av verdens finansinstitusjoner, inkludert Citigroup, Barclays, Morgan Stanley og BNP Paribas, åpnet kredittilgangen til mikrokredittinstitusjoner.

De har også gitt investorer muligheten til finansielt å eksponere seg mot denne raskt voksende formen for utlån. Utestående lån fra slike institusjoner har mer en doblet seg i fjor til mellom 1,1 til 1,4 milliarder dollar, rundt 5,5 til 7 milliarder kroner.

Kommersialisering
Sektorens kommersialisering ble forsterket da investorer i Mexico gikk til børsmarkedet med en offentlig tegning på et lån på 457 millioner dollar (2,3 milliarder kroner) i fjor. Mange frykter profittmotivene vil føre til en hodeløs lånegalopp, som igjen rammer de fattigste i verden.

- Når man har overskudd beveger man seg mot mentaliteten til en lånehai, og vi prøver å holde den lånehaien utenfor mikrokreditt, sier Yunus.

Til Norge
Fredsprisvinneren kommer til Norge 3. september, og skal være med på Nord-Sør konferansen til Fredskorpset 4. september.

- Han skal også holde et foredrag i Nobelinstituttet, sier formann i Nobelkomiteen Ole Danbolt Mjøs til NA24.

Reisen går videre til Nord-Norge 6. september, hvor Yunus skal besøke Flakstad Kommune i Lofoten. Han skal ha vært der på besøk for 10-12 år siden, og deltok med finansieringen av kvinnearbeidsplasser. Nå er det re-union.

Til slutt på Norges-reien skal han til Universitetet i Tromsø med egne foredrag. Mikrokredittutfordringene står på blokka til Yunus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere