NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83
Foto: - (Afp)

- Langt større enn Exxon Valdez

Sist oppdatert:
Arbeidet med å stoppe det verste oljesølet i USAs historie går etter planen.

BP sa torsdag at arbeidet med å forsegle oljelekkasjen i Mexicogolfen går etter planen, melder nyhetsbyrået AFP.

- Det går slik vi ønsker det skal, sa BP-sjefen Robert Dudley til NBC Today Show torsdag, men la til at det er for tidlig å si om de lykkes, melder Reuters.

Langt større enn Exxon Valdez
Samtidig melder forskere som studerer utslippet at det er det største i USAs historie, langt større Exxon Valdez-ulykken i Alaska i 1989, da vel 40 millioner liter med råolje lekket ut. Nye anslag fra to grupper som benytter ulike metoder, oppgir at utslippet er på mellom 17 og 39 millioner gallons, altså mellom 64 og 147 millioner liter, ifølge AP.

Pumper boreslam ned i brønnen
Det som nå skjer er at det pumpes boreslam ned i brønnen. I neste omgang skal den fylles med sement og forhåpentligvis tettes for godt.

Los Angeles Times siterte i sin nettutgave den amerikanske kystvakten og meldte at operasjonen hadde lykkes, og BP-aksjen steg straks mer enn 5 prosent på London-børsen, men ingen kunne bekrefte at dette var riktig.

Til avisa skal kystvaktens admiral Thad Allen ha opplyst at BP har stoppet oljeutslippet i Mexicogolfen og at dette skal ha skjedd gjennom den såkalte «top kill»-manøveren. Ifølge Allen hadde BP lyktes med å redusere trykket i brønnen, slik at den kan tettes med sement.

Skal legge på sementlokk
Allen, som koordinerer regjeringens arbeid med oljeutslippet i Mexicogolfen, opplyser at brønnen fortsatt har lavt trykk, men at sement nå skal brukes til å legge et permanent lokk på brønnen så snart trykket treffer null.

- Vi får kontroll på dette, er meldingen fra Allen.

Katastrofen var et faktum 20. april: Olje og gass kom strømmende opp fra brønnen og utløste en voldsom brann på boreriggen Deepwater Horizon. To dager senere sank den gigantisk dypvannsriggen. 11 oljearbeidere omkom.

Her kan du følge video fra brønnen på havbunnen.
Her er en offisiell hjemmeside om arbeidet med oljekatastrofen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere