*Nettavisen* Økonomi.

- Lavere rente enn dette får du ikke

Norges Bank kutter renten videre. Nå er den på rekordlave 1,25 prosent.

18.06.09 11:31

Norges Bank bestemte på dagens rentemøte å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er styringsrenten 1,25 prosent. Og sentralbanken varsler at rentebunnen er nådd.

Overrasket
Dagens avgjørelse kommer som en overraskelse i forhold til markedets forventninger. Ifølge en undersøkelse TV 2 har gjennomført ventet åtte av ti sjeføkonomer at rentebunnen for styringsrenten skulle være på 1,5 prosent, eller at den settes litt ned - til 1,25 prosent.

Se direkte fra TV2 Nyhetskanalen om rentemøtet:

323405

- Det ser ut som de opprettholder den lavere rentebane enn det de hadde sist. Det betyr at de ser for seg en rente nede på 1 prosent, og da blir dette rentebunnen, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets til Tv2 Nyhetskanalen.

- Som ventet
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 gruppen og Argo Securities, sier til NA24 at Norges Bank kuttet renten i tråd med hva de hadde forventet.

- De vil holde renten uendret til oktober. Det er de store usikkerheten som gjør at de reduserer renten litt til nå, sier Holvik til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var før rentemøte forventninger om at renten skulle holdes uendret, og man hadde blant annet merket seg arbeidsledighetstall og inflasjonsrapporter som var noe bedre enn ventet.

- Både inflasjon og arbeidsledighetstallene er laggende indikatorer, utviklingen blir svakere fremover. Norges Bank legger sterkere vekt på det som leder til svakere arbeidsledighet, sier Holvik, og peker på fallende investeringer i fastlandsindustrien. Samtidig er den norske kronekursen ekstraordinær svak, noe som er en god hjelp og vitaminsprøyte for eksportindustrien.

- Legger mest vekst på bedriftene
- Vi kan ikke vente at den svake kronekursen skal vedvare over lang tid. Det er bedriftene og eksportsektoren som Norges Bank legger størst vekt på, sier Holvik.

Flere kritikere av Norges Bank sin rentepolitikk har trukket frem at man kan blåse opp en ny boligboble, og har vist til at de lave rentene har satt fart igjen i boligmarkedet.

- Som Norges Bank selv sier: Boligprisoppgang får andre ta ansvar for, sier Holvik til NA24.

Holvik forventer at rentebunnen vil være på 1 prosent, en kvarting lavere en dagens nivå, men at Norges Bank har kjøpt seg litt tid ved å varsle at renten vil være uendret frem til oktober.

Fortsatt dystert
Norges Bank beholder anslagene fra forrige pengepolitisk rapport i mars. I den ferske pengepolitiske rapporten skriver banken at analysen tilsier at styringsrenten kan bli liggende nær 1 prosent en stund fremover. Nedgangen i verdensøkonomien fortsetter. Også her hjemme faller aktiviteten, og arbeidsledigheten stiger.

- Det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Så langt har fallet i aktiviteten ute vært større enn ventet. Utviklingen i tillitsindikatorer for næringsliv og husholdninger tyder likevel på at fallet i aktiviteten er i ferd med å avta både ute og hjemme. Finansmarkedene fungerer også noe bedre, sier Qvigstad.

- Bunnen er nådd
Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning er sikker på at rentebunnen nå er nådd etter å ha lest rapporten.

- Det var i utgangspunktet ikke helt uventet. De er modelltro og kutt nå avviker egentlig ikke fra det de har kommunisert tidligere. De kunne godt ha ventet til neste rentemøte, men gjorde seg ferdig nå før ferien. Rentebanen justeres som ventet opp noe, med cirka en kvarting fra fjerde kvartal i år og utover, sier han til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- Det siste lovte rentekuttet som de hadde forrige gang er dermed fjernet. Rentene skal opp igjen første halvår neste år, sier Chen.

- Skjør optimisme
I lederen til Pengepolitisk rapport fremgår det tydelig at Qvigstad er skeptisk til den kraftige optimismen som har vært aksjemarkedet til del den siste tiden.

- Aktørene i finansmarkedene synes i økende grad å tro at vi har det verste bak oss, og de tar mer risiko. Skulle de mest optimistiske få rett, kan oppgangen bli sterkere og komme raskere enn vi legger til grunn. Men den gryende optimismen er skjør. Det kan komme forstyrrelser som bringer frykten tilbake. Svakere statsfinanser, mye ledig realkapital og banker som er lite villige til å ta risiko kan dempe oppgangen ute. Oppgangen som markedene venter, kan utebli, advarer visesentralbanksjefen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.