NA24.no

- Ledere kan aldri være trygge

Fra venstre: Jan Reksten, Atle Torbjørn Karlsvik, Kjell Birger Olsen, Einar Skorgen og Kjell Arne Bratli.
Fra venstre: Jan Reksten, Atle Torbjørn Karlsvik, Kjell Birger Olsen, Einar Skorgen og Kjell Arne Bratli. Foto: Montasje (SCANPIX)
Utenriksdepartementet åpner ny kanal for korrupsjonsvarslere.

Første dagen i det nye året åpnet Utenriksdepartementet en ekstern varslingskanal, der ansatte og leverandører kan varsle om mistanker om korrupsjon eller økonomiske misligheter.

NA24 - din næringslivsavis

- En leder kan aldri være trygg på at kritikkverdige forhold ikke blir varslet om når vedkommende vet at det finnes en ekstern kanal. Det har en veldig forebyggende effekt, forteller Erling Grimstad, partner i G-partner, til NA24. G-partner drifter varslingstjenesten for UD.

- Avslørt tidligere
Grimstad lover full anonymitet til eventuelle varslere. Han tror dette er med på å gjøre det lettere å si fra om misligheter.

- Hvis Enron hadde hatt en ekstern varslingskanal er jeg sikker på at de hadde blitt avslørt tidligere. Og du kan jo spørre Monsen i Siemens hva han hadde gjort om han hadde hatt en ekstern varslingskanal, sier Grimstad.

Per-Yngve Monsen var han som varslet om korrupsjon i Siemens og mistet jobben.

- Generelt har vi sett at det er mange hindre mot å få frem opplysninger om korrupsjon. Folk ønsker ikke stå frem fordi de er engstelig for hvilke konsekvenser det vil få for dem selv. Det er mange sosiale mekanismer som slår inn som gjør at folk synes det er negativt å gi beskjed, forteller Erling Grimstad.

- Ingen mistanker
G-Partner har blant annet jobbet med gransking av vannverket på Romerike og malingsskandalen i Bærum. I begge disse tilfellene ble det satt opp denne typen varslingstjeneste, som førte til enorm respons, som gjorde at de avdekket forhold som de ellers ikke ville oppdaget.

UD forteller at det ikke er mistanker om korrupsjon som har gjort at de som første departement har åpnet en slik ekstern varslingstjeneste.

- Det er ingen konkrete mistanker om korrupsjon. Dette er et av tiltakene i anti-korrupsjonsarbeidet som departementet dro i gang for et år siden. Vi håper dette kan redusere eventuell korrupsjon, sier Tord Tukun, avdelingsdirektør seksjon for kompetanse og organisasjon i Utenriksdepartementet til NA24.

Fokus på bistandsprosjekter
Utenriksdepartementet får nesten 27 milliarder over statsbudsjettet neste år. En stor del går til bistands- og utviklingsprosjekter. Bistandsprosjekter er spesielt risikoutsatt, særlig i land der korrupsjon er en del av de politiske kulturen.

- Mitt inntrykk er at UD har hatt et høyt fokus på korrupsjon og korrupsjonsrisiko, ikke minst knyttet til bistands- og utviklingsprosjekter. Det har vært skriverier om norske prosjekter i utlandet. Norsk UD tar dette på alvor og ta fatt i disse sakene, sier Grimstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere