*Nettavisen* Økonomi.

- Ledigheten et kjempeproblem

Foto: Scanpix

Lav ledighet gjør det nær umulig for bedriftene å skaffe arbeidskraft.

27.04.07 07:05

Arbeidsledigheten stuper blant elektrikere og ingeniører. Nå advarer bedriftene trass gode tider.

NA24 - din næringslivsavis

Den norske økonomien går som det griner og tall fra NAV kunne torsdag vise at arbeidsledigheten falt til 2 prosent i april. Og det var særlig innenfor elektrofagene det falt mest. Tallene viste at ledigheten blant elektrikere falt med hele 42 prosent fra april i år til samme periode i fjor.

Årsaken er en heftig etterspørsel etter elektrotjenester, noe som bekymrer Tekniske entreprenørers landsforening (Telfo). Det er nemlig nesten umulig for bedriftene å skaffe arbeidskraft.

- Det er et kjempeproblem. Innenfor bygg, industri, offshore og skipsinstallasjon er det store utfordringer med å få tak i arbeidskraft og særlig kvalifisert arbeidskraft, sier Tore Strandskog, næringspolitisk leder i Telfo til NA24.

Utlandet
Ifølge Strandskog er bedriftene nå plent nødt til å hente arbeidskraft fra utlandet. For i Norge koker i øyeblikket markedet.

- Selv om rekrutteringen er på det høyeste noensinne, er ikke det nok til å dekke etterspørselen. Tidligere har ingeniørarbeidskraften vært et konkurransefortrinn i Norge, fordi den har blitt betalt lavere, sier Strandskog.

Han påpeker at lønningene til norske ingeniører har vært vesentlig lavere enn i Sverige og EU.

- Det konkurransefortrinnet er i ferd med å bli spist noe opp, sier Strandskog.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Støvsuger markedet
Han retter nå en advarende pekefinger til offshoreindustrien.

- De må ha fokus på egen kompetanseutvikling, sier Strandskog.

Han mener at denne sektoren innenfor enkelte områder støvsuger markedet til Telfos medlemmer for folk. Årsaken til dette er at lønnsomheten i offshoresektoren har gjort at de kan rekruttere massivt.

- Det vi også ser er at det er større bevegelse mellom selskapene, noe vi synes er uheldig, sier Strandskog. Han mener at man da kjøper arbeidskraft fra konkurrenter.

Uheldige følger
Den massive mangelen på folk og kompetanse innen denne sektoren har en rekke uheldige konsekvenser. For det første vil prisen på det selskapene leverer stige, i og med at kostnadene til lønninger stiger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dessuten må flere bedrifter si fra seg oppdag, eller utsette arbeid, som følge av underdekning av folk. Dette svekker med andre ord konkurransekraften til den norske økonomien, påpeker den næringspolitiske lederen.

- Sats på ingeniørfag
Han oppfordrer nå politikere til å øke statusen til fagyrkesgruppene og realfagene slik at flere velger ingeniørfag.

- Politikerne må satse på realfagskompetanse og utvide lærestedene. Det må være mer fokus på fagutdannelse og den gamle yrkesutdannelsen er veldig viktig. De som har fagbrev får gjennomsnittlig en karakter bedre når de er ferdige ingeniører enn de som kommer fra allmennfaglig utdannelse, sier Strandskog.

Og til unge mennesker er oppfordringen fra Telfo krystallklar.

- Nå er det time to markets. For vårt fagområde er det ekspansjon. Jeg vil sterkt oppfordre folk til å ta en elektrofaglig utdannelse, sier Stradskog til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.