*Nettavisen* Økonomi.

- Leiv Are presset meg til å gjøre det

Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)

Lars Østlie avviser sterkt at SINTEF-dokumentet var et eget stunt.

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler fokusert på det danske oljeselskapet Johnsen Oil. Selskapet har nær null i omsetning, men aksjer har blitt solgt til tyske småsparere for summer som priser selskapet til flere milliarder kroner.

Største aksjonær i Johnsen Oil er nordmannen Jan Ingolf Kristiansen som eier vel 80 prosent og president er hans sønn Leiv Are Kristiansen.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Et av dokumentene som har gitt Johnsen Oil og dets produkter tyngde er en rapport utarbeidet av forskningsstiftelsen SINTEF. Nettavisen NA24 har tidligere avslørt at hele rapporten er kjøpt og betalt.

Les mer: - Denne rapporten har jeg forfalsket

Lars Østlie, som er mannen som bidro til dette, sier at han ble presset til det og at han ikke anser det som en forfalskning. Og at Leiv Are og Jan Ingolf Kristiansen ikke holdt rapporten internt, noe som var avtalt.

- Etter min oppfatning gjorde ikke jeg noen forfalskning. Det som står i dokumentet er ikke feil og det er ikke uriktige opplysninger. Det er også helt vanlig praksis at man betaler for testrapporter, sier Lars Østlie til Nettavisen NA24.

- Det er ikke uvanlig å skrive en oversikt eller evaluering som deretter kan behandles. Jeg har aldri forstått at dette kan bedømmes som forfalskning. Men det har ikke gått gjennom SINTEF-systemet, så jeg får akseptere det og ta den blemma.

Les: Alt om Johnsen Oil

Østlie avviser sterkt at dette var et eget stunt.

- Dette var ikke noe jeg gjorde på egen hånd. Jeg var under sterkt press og ble spurt gjentatte ganger om jeg kunne skaffe en SINTEF-rapport. De spurte hele tiden om jeg ikke kunne ringe noen av dem jeg kjenner, slik at vi kunne få en slik rapport i løpet av en ukes tid.

- Hysterisk
Og forteller så bakgrunnen for at han dro til Trondheim.

- Sommeren 2007 jobbet jeg med en annen sak i England, da Leiv Are kom hysterisk og sa at ting skulle vært gjort i går. Det skulle være et møte i Tyskland med GKN.

GKN er verdensledende på produksjon av bildeler.

- Det var allerede gjort noen testrapporter for Johnsen Oil. De er korte og delvis ufullstendige. De er helt reelle, men de er ikke i henhold til vanlig testprosedyrer, fordi de er kjørt over altfor kort tidsrom. Problemet med disse rapportene er at de er veldig tekniske. De beskriver i liten grad produktet, fremgangsmåte og så videre. Det er veldig vanskelig å forstå for utenforstående, sier han.

- Are kom til meg og sa at det skal være et møte om to uker. I den forbindelse må vi ha bedre rapporter.

Han skal så ha spurt Østlie om han kunne få ordnet det.

- Jeg sa da: Are, for det første så tar det flere måneder å få gjort en testrapport og vi har snakket om dette i så lang tid. Og så er det ferietid - hvordan skal du få noen til å gjøre noe nå?

- Da svarte han med: Ja, men du kjenner jo noen. Jeg sa at han bare kunne glemme det.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Mye press
Østlie har tidligere jobbet sammen med Marintek og SINTEF i ulike prosjekter.

- Men etter mye om og menn, og mye press, tok jeg med filterdelen til Trondheim, slik at SINTEF fikk en visuell evaluering mens jeg forklarte prinsippene rundt filteret. Jeg ble enig med en kar som jeg kjenner. Vi har jobbet sammen før og vi kjenner hverandres kompetansenivå. Han ba meg så ta med rapportene og skrive et utkast. Dersom det så fornuftig ut så skulle han sette SINTEF-stempelet sitt på det

- Men det var klart at det ikke skulle være noe offisielt dokument, for da måtte de kjøre en test først. Så det skulle ikke distribueres, sier Østlie.

Han sier at han fikk tilbake et signert dokument fra SINTEF, der det var foretatt noen endringer.

- Jeg leverte så dokumentene og minnepinnen til Jan Ingolf Kristiansen, sier Østlie.

- Jeg ga klar instruks til Leiv Are, og spesielt til Jan Ingolf, om at dette ikke kan brukes som et testdokument. Det er ikke en testrapport.

- Allikevel så står de to uker etterpå og distribuerer dette nede i Tyskland, til GKN.

Klikk på bildet for å forstørre.

Telefon fra Trondheim
I Tyskland går presentasjonen kjempebra. Produktet fungerer og GKN er interessert.

- Noen måneder senere blir jeg så ringt opp fra Per Magne Einang hos Marintek, som spør om jeg hadde sett rapporten. Jeg skjønte med en gang hva han mente. Han sa at dokumentet avviker ved at engelsken er feilskrevet, at det er feil tekst, og at det ikke er et offisielt SINTEF-dokument. Så de måtte anmelde det.

Østlie tror at det som har skjedd er at Leiv Are og Jan Ingolf begynte å distribuere dokumentet.

- Einang spurte om det hadde gjort noen skade, hvor jeg svarte at jeg skal sørge for at dokumentet ikke blir brukt.

Så dukket rapporten opp igjen.

- For et par år siden oppdaget jeg at SINTEF-rapporten kom opp igjen, denne gangen i Danmark. Det var i forbindelse med ADIC, der Chenghung Chen kom med forskjellige rapporter, deriblant SINTEF-rapporten. Jeg sa da til Leiv Are at den rapporten kan du ikke gi til Chen for det er ikke en testrapport. Ja, men det gjør ikke noe, svarte Are

ADIC står for Abu Dhabi Investment Council, der Chen jobber. De så på selskapet, men trakk seg. Chen og noen venner av han derimot gikk personlig inn med 4,7 millioner euro og trådte inn i styret.

- Ja, det finnes falske rapporter
Østlie sier at han så ikke hørte noe som helst på en god stund.

- Ja, det finnes falske rapporter. Første gang jeg oppdaget det var i april i år da en tysker ringte meg og ville selge meg Johnsen Oil-aksjer. Han sendte meg en bråte dokumenter, og blant de fant jeg et forfalsket dokument. Det var SINTEF-rapporten som hadde endret form. Det var endret på språket, fjernet ting og for meg så det ut som det var tilføyd informasjon. Are tok ikke telefonen så jeg ringte Jan Ingolf og fortalte at det er en rapport som avviker fra den opprinnelige rapporten, som jeg forfattet i sin tid. Han sa han ikke var klar over det.

- Litt senere har jeg fått vite fra flere hold, blant annet SINTEF-miljøet, at det også finnes en tredje rapport i sirkulasjon. Den skal være mer utfyllende og mye mer positiv og som viser til tester.

- Hvem står bak?

- Dette blir spekulasjon fra min side. Men jeg har skjellig grunn til å tro at det er far og sønn Kristiansen som har laget den sammen, da de har elektronisk tilgang til originalrapporten.

- Jeg regner meg ikke som en forfalsker og har holdt meg på rett side av loven, med unntak av fartsbøter og slike ting.

- Vil du si at den du har sett som er forfalsket var pyntet på?

- Ja.

- Hva er din kommentar til at Jan Ingolf Kristiansen sier at dette vil få konsekvenser for ditt arbeidsforhold?

- Jeg har aldri ønsket å bli ansatt av Johnsen Oil. Jeg ville jobbe på timer, førte timer og ville ha betalt dersom selskapet kom opp og gå. Enten i form av aksjer, som jeg er lovet, men aldri har fått. Eller i form av kroner.

- Har du fått noe utbetalt?

- Ja, bitte litte grann. Frem til mars hadde jeg jobbet 1.865 timer siden 2006. For det har jeg fått cirka 178.000 kroner, men skulle ha 80 euro timen. Jeg og to andre har cirka fem millioner kroner til gode.

Østlie er klar på en ting når det gjelder dokumentet.

- Jeg var behjelpelig med det jeg kunne for å hjelpe selskapet, jeg brukte mine tidligere kontakter i Marintek og SINTEF, men jeg mener på det sterkeste at jeg ikke forfalsket det.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Grunnløse påstander
Leiv Are Kristiansen og Jan Ingolf Kristiansen har følgende kommentarer:

- Dette er grunnløse påstander fra en desperat mann som prøver å spre sin innrømmede skyld over på alle andre. Hans historie har ingen rot i virkeligheten, og han minner stadig mer om en personlig tragedie. Sakens faktum er at Østli påtok seg et oppdrag som han tok seg betalt for. Hvordan han håndterte dette må han svare for selv.

- Østli har ikke gitt uttrykk for at rapporten ikke skulle være noe offisielt dokument. Den var innhentet nettopp for fremleggelse slik Østli selv sier.

- Fremleggelse av rapporten til ADIC/Chen med kunnskap om hvordan denne er blitt til, ville være drepende for den transaksjon som skulle gjennomføres, idet det ble gjennomført en grundig Due Diligence der de var lagt til grunn at alle rapporter kunne sjekkes.

Les: Alt om Johnsen Oil

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.