NA24.no

- Lever av opium

Sist oppdatert:
Over halvparten av Afghanistans inntekter kommer fra opium, ifølge FN.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Opiumsproduksjonen i Afghanistan er større enn noensinne. Over halvparten (53 prosent) av landets bruttonasjonalprodukt stammer nå fra opium, ifølge en rapport fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

NA24 - din næringslivsavis

Det skriver epn.dk.

Samlet verdi av Afghanistans opiumseksport vil i år bli fire milliarder dollar, eller rundt 20 milliarder kroner. Det er en stigning på 29 prosent i forhold til 2006, opplyser UNODC.

Opium brukes til fremstilling av heroin og morfin. Det er opprørere og krigsherrer som kontrollerer produksjonen og distribusjonen i Afghanistan, ifølge FN.

Opiumssmuglere
Bare rundt en fjerdedel av de fire milliarder dollarene fra opiums- og heroineksporten går til bøndene som dyrker opiumsvalmuene.

En mindre del av pengene går til lokale embetsmenn i form av en spesiell dyrkningsavgift.

Resten tilfaller opiumssmuglere.

Men de fire milliarder dollarene som Afghanistan får ut av opiumsdyrkingen, er ingenting i forhold til hva narkokarteller og forhandlere får ut av Afghanistans opiumsproduksjon utenfor landets grenser.

Stigende priser
For hver gang den ulovlige opiumen, heroinen eller morfinen krysser en ny landegrense, stiger prisen betydelig, heter det i FN-rapporten.

Engrosprisen på et gram heroin er rundt 2,50 dollar i Afghanistan, 3,50 dollar i Pakistan og Iran, 8 dollar i Tyrkia, 12 dollar i Albania, 22 dollar i Tyskland og 30 dollar i England.

Gateprisene på heroin og morfin er opp til ti ganger høyere enn engrosprisen, ifølge rapporten.

Afghanistans opiumsvalmuer blir dermed en tresifret milliardindustri på det internasjonale marked.

På et møte i Bruxelles fredag, oppfordret UNODC-direktør Antonia Maria Costa Nato til å gjøre mer for å bekjempe narkotikatrafikken.

- Siden stoffene finansierer opprøret i Afghanistan, har Nato en egeninteresse i å ødelegge narkolaboratorier, narkotikamarkedet og narkokonvoier, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere