NA24.no

- Ligner mer på blåruss enn kristenruss

Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes under presentasjonen av opplag- og lesertallene for avis og magasin- og ukepresse for 2012.
Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes under presentasjonen av opplag- og lesertallene for avis og magasin- og ukepresse for 2012. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Helge Simonnes pensjonsavtale høster kritikk.

Norsk journalistlag er ikke nådige i sin kritikk av Mentor Mediers aksjeavtale med sin administrerende direktør Helge Simonnes.

På selskapets generalforsamling mandag denne uken ble foreslått et vedtak om å gi Simonnes rett til å selge aksjer i Mentor Medier for rundt 6 millioner kroner tilbake til selskapet.

LES HER: Aksjekupp sikrer millionsalg

- Uheldig
For Simonnes sin del betyr det at han er sikret en mimimumspris betalt av sin egen arbeidsgiver. Dette er altså penger som arbeidsgiveren blir forpliktet til å betale Simonnes.

- Jeg synes alle ordninger hvor medieledere, på toppen av høy lønn, får ekstra bonus og lukrative aksjeavtaler som følge av overskudd som fremkommer blant annet gjennom kutt i antall ansatte og deres lønnsvilkår, er uheldig, sier leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag til Nettavisen.

De siste årene har Mentor Medier levert et resultat tilnærmet lik null. Uten de statlige tilskuddene ville selskapet slitt stort, noe det selv ga klart uttrykk for i januar. Samme dag som høringsfristen gikk ut for ny pressestøtte, sa Vårt Land opp 22 ansatte.

- Alle slike avtaler medfører fare for at Simonnes og hans kolleger blir mer opptatt av bunnlinjen enn topplinjen, av penger i lommen i stedet for det journalistiske innholdet og medienes rolle i samfunnet. De ligner mer på blåruss enn kristenruss for å si det slik, sier Spence.

- Uheldig med kompliserte avtaler
Mentor Medier står bak avisene Vårt Land og Dagsavisen, som er pressestøttekongene i Norge med årlige tilskudd på over 40 millioner kroner hver. Tilsammen får Mentor Medier nær 90 millioner kroner i statlige subsidier.

NJ-LEDER: Thomas Spence kritiserer Mentor Media.

- Det er dessuten uheldig med komplisert avtaler om tildeling og gjenkjøp av aksjer til garanterte priser som for de fleste fortoner seg som en fremmed og ugjennomtrengelig verden. Særlig Mentor Medier, med verdibaserte avishus i porteføljen og sterk avhengighet av statlig pressestøtte, bør være tilbakeholden med kreative øvelser i en aksjeverden preget av pengebegjær, fortsetter Spence.

Årsaken til den gylne tilbakekjøpsavtalen Simonnes eventuelt gis, er en endring i pensjonsavtalen til Simonnes. Første avtale ble inngått i 2007, men foreslås nå endret.

- Svekket ansattes avtaler
Den reviderte avtalen koster Mentor Medier 500.000 kroner, ifølge Simonnes selv.

- Jeg unner alle, både journalister og redaktører, gode, stabile og forutsigbare pensjonsvilkår. Dessverre har medieeiere og lederne gjennom årene mot de ansattes ønske svekket pensjonene gjennom overgang fra ytelse til innskuddsprdninger, sier Spence.

- I utgangspunktet er det rimelig at også sjefredaktør Simonnes får kompensert endring som medfører redusert pensjon, sier han videre.

En liten gladmedling til de ansatte er at de ansatte skal få samme kompensasjon som sin sjef.

- Min forutsetning er at de ansatte skal få kompensert mer enn det jeg har fått. Dette var den billigste måten på få gjort det på for selskapet, sa Simonnes til Nettavisen NA24.

- Jeg har ikke fått noen særbehandling når det gjelder pensjonsavtalen. Dette var den billigste måten å gjøre det på, fortsatte han.

Foruten Vårt Land og Dagsavisen består Mentor Medier blant annet av den svenske avisen Dagen, TV Guiden Programbladet og MediaConnect.

Konsernet har rundt 300 ansatte og omsatte for 500 millioner kroner i 2013.

Nettavisen har vært i kontakt med Mentor Medier, som foreløpig ikke ville bekrefte om forslaget ble vedtatt.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere