- Ligner på komiske Ali

Tidligere konsernsjef Dag Swanstrøm i Synnøve Finden mener landbruksministeren stikker hodet i sanden.

09.11.06 18:23

Synnøve Finden og Q-meieriene betaler for mye for melk fra Tine, ifølge en ny rapport fra analysebyrået Econ.

NA24 - din næringslivsavis

Men dette ble avfeid av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Han mener rapporten fra Econ har lite nytt å tilføre debatten mot markedsordningen for melk.

- Dette er kjent stoff, sier Riis-Johansen.

- Helt håpløst
Dette provoserer opposisjonen på Stortinget, og ikke uventet tidligere konsernsjef Dag Swanstrøm i Synnøve Finden.

- Jeg mener at dette er helt håpløst, de fornekter sannheten. Landbruksministeren begynner å ligne på «Komiske Ali». Han fornekter hele tiden realiteten i saken, når resten av verden sier at det er noe nytt. Men han sier dette antagelig fordi realiteten er for ubehagelig for ham, sier Swanstrøm til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Landbruksdepartementet avstår fra å kommentere sammenligningen med Komiske Ali, men fastholder at det ikke er kommet frem noe nytt i rapporten.

- Vi ønsker konkurranse og følger opp dette hele tiden. Når vi sier at dette ikke representer noe nytt, er det fordi at Bjørnenak-utvalget tidligere har presentert mange av disse konklusjonene, hvor de er mer kritiske til Econ-rapporten fra 2003. Det er betydelig ulikt syn på dette, og det er ikke overraskende, sier statssekretær Ola Heggem i Landbruks – og matdepartementet til NA24.

Millionbeløp
Hvis Econs beregninger for fastsetting av råvareprisen på melk legges til grunn, vil Synnøve Finden og Q-Meieriene ha krav på tilbakebetaling av et tosifret millionbeløp hvert år, ifølge rapporten.

- Vi har blitt snytt på melkeprisen i ti år, og utestående beløp fra staten øker og øker. Jeg synes det er på tide å skjerpe seg. Nå står hele den uavhengige næringen samlet, fortsetter Swanstrøm til NA24.

Ønsker ikke konkurranse
Høyres stortingsrepresentant Thorbjørn Hansen mener at Econ-rapporten bekrefter at det er en grov forskjellsbehandling mellom de uavhengige aktørene, Synnøve Finden og Q-meieriene, og monopolisten Tine i meierimarkedet. Det gjør det vanskelig for de to førstnevnte å drive lønnsomt.

- Dette bekrefter bare det vi har sagt hele tiden om en urimelig konkurransesituasjon. Det bekrefter også at angrepene landbruksministeren har kommet med på de uavhengige aktørene har vært totalt usaklige. Situasjonen er at landbruksministeren ikke ønsker konkurranse, sier Hansen til NA24.

- Regjeringen har verken vilje eller evne til å legge til rette for konkurranse på meierivarer og har trenert innføringen av et korrekt kapitalavkastningskrav for Tine, sier Hansen.

- Hvem har ansvaret for dette?

- Statsministeren, som med åpne øyne har utnevnt styremedlem Terje Riis Johansen i Bondelaget til landbruksminister. Ingen bør være overrasket over det som skjer nå, sier Hansen.

- Vær litt forsiktig
Uttalelsene faller ikke i god jord hos statssekretæren i Landbruksdepartementet.

- Jeg vil be Torbjørn Hansen være litt mer forsiktig i språkbruken. Jeg kan ikke se at landbruksministeren har kommet med usaklige utspill om noen av aktørene. Melkeprisordningen ble innført av den forrige regjeringen i 2004, med bakgrunn i en Econ-utredning i 2003. Realiteten er at sittende regjering ikke har forandret det i hele tatt, sier Heggem til NA24.

- Vi har satt i gang et arbeid med å forenkle dette systemet. Vi har ikke trenert saken, men det er et krevende arbeid for å forenkle det Hansens regjering innførte, sier statssekretæren.

Åpner for å støtte Q-meieriene

Thorbjørn Hansen tar til orde for å støtte den lille meieriaktøren.

- Q-meieriene har søkt om omstillingsstøtte, og vi er normalt ikke for direkte støtte til enkeltbedrifter: Men siden det er så grundig dokumentert at det er en økonomisk diskriminering i regi av Landbruksdepartementet, vil Høyre foreslå en bevilgning på 9,5 millioner kroner. Pengene vil vi dekke inn fra Landbruksdepartementets budsjett, sier han.

- Hva mener dere må gjøres?

- Det må være et mer transparent system for markedsordningen, og det må gjennomføres et riktig kapitalavkastningskrav av Tine. Dette har blitt utsatt og utsatt fra regjeringens side. Den skulle vært ferdig i august, og det er ganske åpenbart at statsråden ikke ønsker å få gjort en slik taksering, sier Hansen.

Vil høre mer
Hansen vil nå invitere de som står bak rapporten til Stortinget for en gjennomgang med næringskomiteen.

- Vi fremmer forslaget i vårt alternative statsbudsjett og jobber med et representantforslag, slik at det kommer til behandling i næringskomiteen og på Stortinget. Dessuten har jeg tatt initiativ til at næringskomiteen inviterer de som har laget disse rapportene for en gjenomgang og for å få et mer realistisk bilde av ordningen.

- Dersom konklusjonene i rapporten er riktige, vil det kunne bety at melken kan bli billigere?

- Jeg tror at økt konkurranse vil føre til at forbrukerne vil få lavere priser over tid, men marginene er lave, slik at den største forbrukergevinsten vil komme på andre produkter, hvor Tine tar altfor høy margin. Det er mange som setter pris på å ha andre alternativer, mener Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.