NA24.no

I mai i fjor ble sosialmedisiner og professor Per Fugelli tildelt Fritt ord-prisen under en seremoni i Operaen.
I mai i fjor ble sosialmedisiner og professor Per Fugelli tildelt Fritt ord-prisen under en seremoni i Operaen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Livskilden og livslysten varer lenger

Sist oppdatert:
Professor jubler over at nordmenn blir eldre.

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte tirsdag rykende ferske befolkningsfremskrivninger.

I dag lever den gjennomsnittlige norske mannen til han er 79,6 år, men kvinnen blir nesten 83,5. Hvis SSBs spådommer holder stand, vil dette ha steget til henholdsvis 86,5 og 89,1 i 2060 (se tabell nederst i saken).

Her kan du fordype deg i detaljene!

- Hipp hurra!
Det får professor i sosialmedisin, Per Fugelli (70), til å juble:

- Hipp hurra! Det er ikke alderdommen som forlenges, men ungdommen, sier han til Nettavisen.

- Friskere og gladere
Fugelli legger vekt på følgende:

- Vi blir eldre på en friskere og gladere måte. Det er ikke bare det at vi lever flere år, men helsen vår i siste fase av livet, blir bedre, sier han.

- Ikke mette og trette
Professoren er opptatt av livskvalitet:

- Livskilden og livslysten varer lenger, vi er ikke lenge mette og trette av livet etter 70 og kan leve med mening og tenning i denne perioden. Det er avgjørende, mener han.

- Glem gyngestolen
70-åringen mener siste fasen i livet krever sin mann og sin kvinne:

- Det blir viktig at vi bruker denne nye muligheten livet gir, slik at vi ikke går inn i den gammeldagse rollen i gyngestol, men gjør nytte for oss, er virksomme er engasjerte, mener Fugelli.

- Det må vi tåle og mestre
- Hva med den gruppen eldre som er skrøpelige og lei av livet?

- Vi skal alle dø. For de aller fleste er tiden før sykdommen, preget av sykdom og plager. Det må vi tåle og mestre. Utfordringen blir at «flokken» må ta skikkelig vare på de som blir syke, uføre og som ikke kan ta vare på seg selv. På en raus må det legges til rette for gode løsninger – sørge for livskvalitet og frihet helt til slutt, slik at krefter og anlegg de fortsatt har, kan realiseres, sier Fugelli.

- Syretest
Ifølge professoren er dette en syretest for våre politikere:

- Fremskrivningene er en test på velferdssamfunnets bærekraft – en slags syretest. Vil vi prioritere førsteklasses eldreomsorg eller ikke, spør Fugelli - og svarer selv:

- Jeg tror vi vil bestå testen – uavhengig av regjering. Samholdet og solidaritetsfølelsen er så sterk i folkesjelen, at den kan ingen politikere ødelegge, tror han.
Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere