NA24.no

Foto: Chris Aadland (-)

- Lønn på 2004-nivå

Sist oppdatert:
Norske spillere som reforhandler kontraktene sine i år risikerer å få halvert lønna.

Nettavisen har denne uken fokusert på den virkeligheten norske Bosman-spillere må forholde seg til.

Tirsdag avdekket vi at det ved utgangen av forrige uke var 71 Tippeliga-spillere som ennå ikke har noen arbeidsgiver for neste sesong. Mange av disse vil måtte kjempe en hard kamp for i det hel tatt få en fulltidsjobb innenfor fotballen, andre igjen må belage seg på betydelige lønnsnedganger.

- Markedet har endret seg betydelig, sier Stig Lillejord.

Les også: NISOs Bosman-revolusjon

Seks år tilbake
Med et tresifret antall spillere listet opp på sine hjemmesider, er Lillejord blant de agentene som best vet hva som rører seg i det norske markedet for tida. Han har ingen problemer med å innrømme at det er tøffe tider.

- Nå er vel lønnsnivået tilbake der det var i 2004/05.

For de spillerne som skrev under kontrakt i gullårene 2007 og 2008 kan det bety at lønna blir halvert, skulle man skrive under en ny kontrakt nå. Likevel sporer Goon-agenten en viss optimisme.

- Den er en jævlig tøff tid der ute, men jeg ser en viss bedring i markedet i forhold til hvordan det var etter 2009-sesongen.

- Mange klubber har store og tunge kontrakter som går ut denne sesongen. De klubbene som frigjør midler, får også nye muligheter.

God lønn – men kun til de beste
Likevel gjelder dette ikke for alle, mener bergenseren.

- De gode spillerne vil alltid få gode kontrakter, som de som er på landslaget eller U21-landslaget.

- Men er du ikke i bruttotroppen til landslaget, eller stjerne på laget ditt, må du belage deg på til dels solide lønnskutt.

Som Arild Sundgot sa til Nettavisen på torsdag, er også dette noe både han og hans kolleger er forberedt på. Stig Lillejord understreker at han har vært tidlig ute og pratet med de av spillerne hans som er Bosman etter årets sesong, og rådet har vært å komme i forkant av situasjonen.

- Når vi kommer til januar i det siste året av kontrakten, så prater vi med klubbene og hører hvilke planer de har for spilleren, og har vært forutseende nok til å forlenge kontraktene til de fleste med utgående kontrakter. Som rådgivere så må vi være tidlig ute for å vite hva de tenker om spilleren, og vi ønsker i stor grad å spille på lag med klubbene.

- I dagens marked er det spesielt viktig og ikke minst fornuftig at de på utgående kontrakter tar dialogen med klubben sin hvis de har mulighet til å forlenge, og vurdere å ta den forlengelsen. Spillerne bør benytte seg av de sjansene de får, understreker Lillejord.

«Alle får jobb»
Og for de som ikke for muligheten med sin eksisterende klubb?

- Det er ikke mange i Tippeligaen på utgående kontrakter som kan gå til en større liga.

- Jeg opplever våre spillere som oppegående, og de vet at de ikke får lønn på 2008-nivå, men alle får jobb hvis de vil ha jobb, er de beroligende ordene fra Stig Lillejord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere