NA24.no

- Lønnsom olje utvinnes ikke i tide

Per-Kristian Foss leder Riksrevisjonen.
Per-Kristian Foss leder Riksrevisjonen. Foto: Torstein Bøe
Sist oppdatert:
Norske myndigheter kunne gjort mer for å sikre at betydelige oljemengder på norsk sokkel blir utvunnet i tide, ifølge Riksrevisjonen.

I en ny rapport konkluderer riksrevisor Per-Kristian Foss med at Olje- og energidepartementet bare i begrenset grad bruker tilgjengelige virkemidler for å sikre økt utvinning i såkalte modne områder.

– Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet bør følge opp drift, videre utvikling og samordning av oljefelt og nye funn tettere og mer aktivt for å sikre best mulig utnyttelse, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Store verdier

I rapporten har Riksrevisjonen gått gjennom forvaltningen av felt i Nordsjøen i årene 2006-2014. Hvis utvinningsgraden økes med 1 prosent, tilsvarer det 260 milliarder kroner i offentlige inntekter med dagens oljepris.

Oljeselskapene stiller gjerne høyere avkastningskrav, og har ofte en kortere tidshorisont, enn myndighetene.

Tidskritisk

Det er ofte en dragkamp mellom den norske oljeforvaltningen og selskapene om utnyttelsesgrad og om nye funn som ligger nær eksisterende infrastruktur, skal bygges ut. Ofte er det også en kamp om tiden der utvinning av små tilleggsfunn er avhengige av infrastrukturen som er på plass.

Riksrevisjonen konkluderer med at Oljedirektoratet ikke får nok gjennomslag i å sikre god framdrift i tidskritiske prosjekter. Men også Olje- og energidepartementet burde stille hardere krav om framtidig drift og utvikling av felt når plan for utvinning og drift (PUD) skal godkjennes.

Kapasitet

Rapporten stiller også spørsmål om Petoro har nok kapasitet til å maksimere statens verdier. Petoros portefølje er mer enn doblet side 2003, men antall ansatte er økt med 20 prosent fra 2007 til 2014, heter det i rapporten.

Riksrevisjonen anbefaler klarere retningslinjer overfor oljeselskapene om samordning av felt. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere