NA24.no

- LO sier nei til EUs vikarbyrådirektiv

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
En samlet LO-ledelse vil etter det NRK erfarer si nei til EUs vikarbyrådirektiv.

LOs sekretariat samles i dag mandag. EUs vikarbyrådirektiv har som mål å gjøre det lettere for arbeidsgivere å leie inn arbeidskraft. Direktivet skal også sikre likebehandling av vikarer og fast ansatte. Fagforbundet er LOs største forbund med 320.000 medlemmer i ryggen og ønsker ikke at EUs regler for innleid arbeidskraft skal innføres i Norge.

– Vikarbyrådirektivet kan gi Norge et C-lag i arbeidslivet, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.

En opptelling som NRK har gjennomført viser at LO-forbund med til sammen 75 prosent av LO-medlemmene bak seg, er kritiske til direktivet.

I EU ble direktivet innført for fire år siden og fagbevegelsen i store deler av EU har ønsket direktivet velkommen. Norske fagforeninger ser annerledes på saken. De frykter mer bruk av vikarer, færre faste ansettelser og redusert makt til fagforeningene.

– Vi oppfatter dette som en trussel mot det organiserte arbeidslivet vi har, sier Davidsen.

Regjeringen vil ikke la seg presse av LO til å si nei. Det slo arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) fast overfor NTB søndag.

– Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sa hun.

Innad i regjeringen er imidlertid synspunktene varierende. Sosialistisk Venstreparti vil at Norge reserverer seg mot direktivet. Senterpartiet kan også komme til å trekke samme konklusjon. Dersom Ap velger å trosse regjeringspartnerne og eventuelt LO, vil partiet måtte søke flertall for direktivet på borgerlig side. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere