Gå til sidens hovedinnhold

- Løsepenger betalt for norsk skip

Etter 4 måneder i fangenskap, ble det norskeide skipet UBT Ocean løslatt utenfor Somalia.

Det norskeide skipet med navn UBT Ocean ble i dag frigitt etter fire måneder. Skipet tilhører rederiet Brøvigtank i Farsund, men opereres fra Singapore.

- Et kenyansk fiskefartøy ble løslatt samtidig, etter at det var betalt løsepenger for begge fartøyene, sier Andrew Mwangura, lederen for East African Seafarers Assistance Program til NRK.

Det var tidlig i mars i år at den norskeide kjemikalietankeren, som seiler under Singapore-flagg, ble bordet av somaliske pirater utenfor Madagaskar. Skipet var på vei fra Fujairah i De forente arabiske emirater og var på vei til Dar-es-Salaam i Tanzania.

Les mer: Kapret skip på vei mot Somalia

Les også: Ingen løsning på «norsk» kapringsdrama

Skipets mannskap fikk den gang etter kort tid kontakt med driftsoperatørene i Singapore og fortalt pirater hadde tatt over skipet. Men deretter ble all kontakt brutt.

Mannskapet på 21 personer kommer alle fra Burma.

- Kommenterer ikke løsepenger
Rederiet som eier skipet vil i dag ikke kommentere spørsmål om de har betalt løsepenger eller ikke.

- Vi kommenterer ikke løsepenger i det hele tatt, sier Svenn Olaf Pedersen, leder i Brøvigtank til Nettavisen.

- Hva er grunnen til det?

- Vi vil ikke ha spekulasjoner. Vi vil ikke ha diskusjoner i retning om det ville vært riktig eller galt, eller noe av de greiene der, sier Pedersen, og fortsetter:

- Dette er bare en agurk nå i sommer, den vil gå fort over.

- Har betalt løsepenger
Men til NTB sier Andrew Mwangura, som er leder av East African Seafarers Assistance Program, at løsepenger er blitt betalt. Hvor mye som eventuelt er betalt, nevner han ikke.

Når vi konfronterer rederieier Pedersen om opplysningene fra Mwangura, blir han overrasket.

- Jeg kjenner ikke til dette. Han du nevner har jeg aldri hørt om før. Han har ingen ting med oss å gjøre, sier Pedersen.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser