NA24.no

Foto: Ingvild Jensen

- Loven stopper Djupedal

Sist oppdatert:
Frp advarer kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) om at han er i ferd med å bryte loven når han nå stanser friskoler.

- Stortinget har vedtatt en friskolelov. Djupedal kan ikke plutselig vedta en unntakslov med tilbakevirkende kraft, sier Frps utdanningspolitiske talsmann Anders Anundsen til TV 2 Nettavisen.

Reaksjonene er harde fra KrF, Frp og Høyre etter at Djupedal i dag stanset 140 friskoler. Blant disse er også skoler som allerede er godkjent av den forrige regjeringen, men som ikke er startet opp. Dette gjelder for eksempel skoler som John Bauer, Akademiet og Sonans.

Forventer rettssaker
Nå mener Frp at Djupedal trolig ikke har lov til å stoppe friskolene.

- Det er klart at det må en lovendring til. Denne lovendringen må gjøres av Stortinget, ikke i statsråd. Men jeg er ikke sikker på at en lovendring er tilstrekkelig til å stoppe skolene som allerede er blitt godkjent. Djupedals vedtak vil føre til en rekke rettssaker, som jeg ikke tror han vil vinne, sier Anunsen.

40 skoler har allerede fått godkjenning. Anunsen er ikke i tvil om hva han ville gjort hvis han var skoleeier med tillatelse til å starte opp friskoler.

- Jeg hadde aldri funnet meg i det. Dette får dramatiske konsekvenser for elever, lærere og skoleiere som skulle starte til høsten.

Hilsen til Clemet
Få uker før hun skulle gå av, overprøvde utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (H) Utdanningsdirektoratet, og åpnet for en rekke nye friskoleplasser.

Nå er det Djupedal som har tatt siste stikk. I dag instruerte Utdanningsdirektoratet om å stanse behandlingen av de rundt 100 søknadene om å starte nye friskoler i skoleåret 2006/2007.

Nær 40 skoler som allerede har fått godkjenning, men som ikke har tatt inn elver ennå, blir også stoppet gjennom en midlertidig bestemmelse i friskoleloven. Blant disse er 11 skoler i grunnskolen, og 26 skoler på videregående trinn.

Djupedals midlertidige lov gjør at heller ikke søknader fra kristne skoler og skoler med alternativ pedagogikk som Montesorri- og Steiner-skoler blir behandlet før en ny friskolelov er på plass i 2007.

Djupedal benekter at den midlertidige loven om stans av friskoler har tilbakevirkende kraft, selv om han stopper skoler som den forrige regjeringen godkjente

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere