NA24.no

Foto: Andrè Clark Utvik

- Løp og lån

Sist oppdatert:
Trygve Hegnar og andre eksperter er krystallklare

Det har aldri vært billigere å låne penger for folk flest enn det det er i dag. Reallønnen til norske arbeidstakere stiger, samtidig som boliglånsrenten holder seg på et meget lavt nivå.

Les også: Årtusenets laveste fastrente

Uroen på de internasjonale markedene må ta skylden for at det norske rentenivået er på et meget gunstig nivå, for folk som vil kjøpe bolig.

- Skulle man ønske en liten renterisiko, kan man binde renten i fem år til en rente under 4 prosent. Det er rekordlavt, og selv om det er opplagt, så har man også skattefradrag for rentene. Det er nesten gratis å låne penger i ti år. Løp og kjøp. Løp og lån, skriver Hegnar i egen avis.

Han er ikke alene med å påpeke at det norske rentenivået er usedvanlig gunstig.

Første rentehopp om ett år
For noen uker siden var storbanken Nordea ute med sine renteutsikter. De tror ikke at Norges Bank vil sette opp renten sin før til neste år. Heller ikke utlånsrenten vil stige noe særlig det nærmeste året, tror Nordea-økonomene.

Da Nordea la frem sine Økonomiske utsikter-rapport i slutten av august sa Nordea-økonom Erik Bruce at det var mulig at utlånsrentene ville stige med et kvart prosentpoeng, men neppe noe særlig mer. Han sa videre at han trodde bankenes boliglånsrenter stort sett vil følge utviklingen til styringsrenten.

Nordea tror at det første hoppet i styringsrentene vil komme i august neste år. Deretter vil rentene stige sakte frem til 2013.

Det gunstige rentenivået gjør at Nordea venter fortsatt en kraftig økning i boligprisene. Storbanken anslår at boligprisene i Norge vil stige med 10 prosent til neste år.

- Nå som de lange rentene har falt også i Norge, er rentebildet for boliglånskunder nesten eventyrlig. Hvem som helst (nesten) kan nå låne penger til bolig og binde renten i ti år til en effektiv rente mellom 4,25 prosent og 4,45 prosent. Ved å gjøre dette, er nesten all risiko ved boliglån borte, skriver Hegnar.

Gratis penger
For boliglånskunder har det lave rentenivået de siste årene i praksis tilsvart at det lenge har vært gratis å låne penger. De beste boliglånene ligger like over 3 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, har den effektive renten blitt rundt 2,2 til 2,3 prosent. Samtidig har det vært lav inflasjon.

Når renten er lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det til nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Normalt ligger bankenes påslag på styringsrenten på noe over 1 prosentpoeng på styringsrenten. Bankrenten ut til kunden styres nemlig ikke bare av Norges Banks styringsrente, men også konkurransen og nivået bankene selv låner penger til. Styringsrenten er renten på bankenes innskudd i Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere