*Nettavisen* Økonomi.

- Lunsj er for sveklinger

Wall Street, Michael Douglas, Gordon Gekko Foto: HO (Scanpix)

Snart er han tilbake.

17.09.09 08:40

Gordon Gekko kommer tilbake til et helt annet Wall Street enn han forlot. Eller gjør han det?.

I 1987 ble Michael Douglas med karakteren Gordon Gekko selve symbolet på 80-tallets eksesser og moralske forvitring. Filmen ble fort en klassiker og sitater som «Lunch is for wimps» ble raskt adoptert av fans.

I forrige uke, ett år etter kollapsen i investeringsbanken Lehman Brothers, begynte regissør Oliver Stone innspillingen av Wall Street 2 i New York.

Les mer: Kollapsen som startet panikken

Oppfølgeren er satt til 2008, det er innledningen til en finansiell kollaps, og Gordon Gekko har endelig sluppet fri etter å ha sonet en korrupsjonsdom på 20 år.

Eksessene
Mens miljøskildringene i originalen fra 1987 dreide seg om raske profitter og hensynløs trading med innsideinformasjon, er stemningen denne gang preget av at eksessene fra finansbransjen har ført mange finanshaier ned fra pidestallen. I tillegg er det en voksende harme i alle miljøer fra Det hvite hus og til den jevne amerikaner.

- Å se hvordan han greier seg med nye haier i bassenget 22 år senere er fascinerende og utfordrende. Det er så mye som har forandret seg, ikke bare Gordon Gekko, men verden også, sier regissør Oliver Stone til Variety, ifølge Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Lehman-sjefen var en Gekko-type
Tidligere viseadministrerende direktør i Lehman Brothers, Lawrence McDonald, som har gitt ut bok om kollapsen i investeringsbanken, skriver at Gordon Gekko-mantraet «Greed is good» inspirerte Wall Street-haiene til å ta større og større risiko helt frem til i dag.

- Dick Fuld er definitivt en Gekko-type, sier han om Lehman Brothers konsernsjef, som nå for det meste har opphold seg på feriehuset i Idaho etter konkursen 15. september i fjor.

Filmens manusforfatter Stephen Schiff sier at filmen fra 1987 fortsatt er aktuell.

- Folk trodde at tiåret med grådighet var over. Men egentlig sluttet det aldri. Folk kom og sa om filmen: «Åh, den er så utdatert». Men så kom Bernie Madoff og tusenvis av andre som ham.

Stjernelag
Foruten at Michael Douglas er tilbake, er Shia Lebouf hyret inn i rollen som en ung fremadstormende trader på Wall Street som er forlovet med datteren til Gordon Gekko.

Av andre stjernenavn er Frank Manghella, Susan Sarandon og Josh Brolin bekreftet. Dessuten dukker Bud Fox opp, ifølge rapportene i en mindre rolle, men også denne gang gestaltet av Charlie Sheen.

Filmen skal etter planen ha premiere i april 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag