*Nettavisen* Økonomi.

- Må akseptere pokeraksjer

Venstre-leder Lars Sponheim tror det er vanskelig å holde gambling unna Oljefondet.

22.08.06 15:27

- Det å være rik og bare ha rene tanker er himla vanskelig. Når synden først har kommet inn i samfunnet, er det veldig vanskelig å administrere, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

TV 2 Nettavisen har avslørt at Oljefondet investerer i selskaper som har store inntekter fra gambling.

- Må akseptere
Lars Sponheim (V) sitter i finanskomiteen på Stortinget, og mener at det må inngås ett kompromiss.

- Uff da, nå har vi trukket oss ut fra selskaper som handler med våpen, debatt om blant annet tobakk og nå dette, sier Sponheim til NA24.

- Kompromisset bør bestå av at vi holder øynene på det verste som alvorlige våpen, mens vi må akseptere at noen ting blir investert i. Det føler jeg vi har gjort her, sier han videre.

Kutte aksjeinvesteringer
Det er politikerne som bestemmer hvilke hensyn etikkrådet må følge. Lars Sponheim mener at dersom Oljefondet skal trekke seg ut av flere selskaper, må det vurderes om oljepengene i det hele tatt skal investeres i aksjer.

- Det krever så store forandringer at man heller bør ta en prinsipiell debatt om hvorvidt Oljefondet skal investere i aksjemarkedet i det hele tatt. Men dersom man bare investerer i for eksempel pensjonsfond investerer man vel indirekte i slike selskaper allikevel, sier Sponheim til NA24.

Politikernes ansvar
- Jeg antar at gamblinginvesteringer er en ting som vil bli diskutert av politikerne, sier Gro Nystuen, leder av etikkrådets sekretariat til NA24.

- Vi bestemmer ikke hvilke selskaper vi skal gå inn i, bare hvilke selskaper vi skal ut av. For å si det enkelt; når vi vurderer hvilke selskaper som Oljefondet skal trekke seg ut av får vi helt enkle knagger som for eksempel inhumane våpentyper og brudd på menneskerettigheter. Det har blant annet vært debatt rundt tobakk, sier Nystuen.

Statens pensjonskasse – Utland, som Oljefondet offisielt heter, investerer tross dette i selskaper som er anklaget for fagforeningsknusing, korrupsjon, miljøødeleggelser og samarbeid med brutale militærregimer.

Solgte seg ut
Oljefondet har tidligere solgt seg ut av butikkjeden Wal-Mart etter pålegg fra Finansdepartementet, som igjen baserer seg på en vurdering gjort av fondets etikkråd.

NA24s faste kommentator Are Slettan mente det var den mest kontroversielle avgjørelsen til etikkrådet. Her skal rådet ha gått svært langt i å holde selskapet ansvarlig for hva som skjer hos underleverandører over hele verden, samtidig som det var en totalvurdering som førte til svartelistingen.

Rådet medgikk at de enkelte innsigelsene, mot Wal-Mart, hver for seg neppe er tilstrekkelig til å utelukke selskapet.

«Det er etter rådets oppfatning den totale summen av normbrudd, både i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden, som gjør denne saken spesiell», het det i tilrådningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NA24.no)

Her er oljefondets aksjebeholdninger per 31. desember 2005

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.