NA24.no

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Må bli slutt på Statoils hemmelighold

25 milliarder skal det koste. - Dette er Statoils tall. Bellona ønsker uavhengig gjennomgang av uavhengige eksperter. Nå må det bli slutt på Statoils hemmelighold rundt kostnadsbilde.

Mandag står statsminister Jens Stoltenberg for åpningen av det nye CO2 teknologisenteret på Mongstad.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Bellonas Frederic Hauge er lei Statoils hemmelighold rundt kostnadsestimatene for byggingen av et fullskala fangst- og lagringsanlegg for CO2 på Mongstad.

- Det er rykter om 25 milliarder

- Det er rykter om 25 milliarder kroner. Dette er Statoils tall. Bellona ønsker uavhengig gjennomgang av uavhengige eksperter og krever åpenhet om tallene. Nå må det bli slutt på Statoils hemmelighold rundt kostnadsbilde. Det er et stort hinder for den politiske debatten, sier Hauge til NA24.

Det var under nyttårstalen i 2005 at Jens Stoltenberg lovet at Norge skulle være det første landet i verden som skulle få et fullskala CO2-renseanlegg. Det skulle skje innen utgangen av 2014.

- Dette er avtalebrudd fra Soria Moria-erklæringen. Skulle vært fullskala på Mongstad i 2014! Nå er det åpning av testsenter i 2012 og vi får tidligst et fullskalaanlegg i 2020, sier Hauge.

Hauge er imidlertid stolt av at Bellona bidro sterkt til at testseteret nå åpnes.

- Ikke skjedd uten Bellona

- Det er med stolthet å vite at dette aldri hadde skjedd uten Bellona. Bellonas rapport fra 2005, «CO2 til meroljeutvinning (EOR), viktig bakgrunnsgrunnlag for Regjeringens beslutning, sier Hauge.

- Når vi legger klimaforskernes siste forskning til grunn, så er det med stolthet vi i dag kan si at vi har bygget noe og fått til noe. Vi vil aldri klare å kutte opp mot 85 % av klimautslilppene uten CO2-håndtering, fortsetter Hauge.

CO2-håndtering er en viktig teknologi for norsk gasseksport, ifølge Hauge.

- Hvis gass skal være del av EUs energimix i 2050, så er det avgjørende å gjennomføre fullskalarensning. Uten CCS, ingen norsk gasseksport til Europa.

- Statoils feil

Bellona-lederen viser videre til at politikerne valgte et annet løp enn det Bellona foreslo i 2005.

- En viktig del av den kommende evalueringen er hvorvidt det var smart å gi Statoil et så stort ansvar for prosessen, sier Hauge.

Han skylder nettopp på Statoil at testsenteret ikke har åpnet før.

- Dersom Statoil kunne levert røykgass, vann og strøm til Aker Clean Carbons teknologi, ville dette senteret blit åpnet i fjor, sier Hauge.

Politikerne skal ha ros for at de tør å forsøke på å oppnå resultater.

- Det verste som finnes er politikere som ikke tør

- Det verste som finnes er politikere som ikke tør. Nå er det svært viktig at vi gjennomgår og lærer fra de feilene vi har gjort. Bellona glade for – og vi bistår – Riksrevisjonens gjennomgang, sier Hauge.

- Dette er en viktig dag. Viktig å lære av de tingene vi gjør riktig og gjør feil, fortsetter Hauge.

I forbindelse med «Det Store Intervjuet» i påsken i år fremhevet Hauge at en av de tingene han var mest fornøyd med var Bellonas arbeid med CO2-håndtering.

LES HELE INTERVJUET MED HAUGE HER:

- JEG ER TØFF SOM FAEN

- Vi spilte en aktiv rolle i arbeidet med å få vedtatt et regelverk for lagring av CO2 på en forsvarlig måte og finansiering av EUs demonstrasjonsprogram for CO2-håndtering, sa Hauge.

- Det gir mening og tilfredsstillelse å vise at man kan klare så konkrete resultater, sa Hauge.

- CO2-håndteringen er viktig for dere. Du er nestleder i teknlogiplattformen?

- Det er utrolig viktig. Sammen med andre aktører formet vi «CCS leadership group» og jobbet systematisk i tre år for å skaffe forståelse for at EU-landene måtte finne en mekansime for å finansiere fullskala CO2-renseanlegg.

- Løsningen ble at inntektene fra 300 millioner CO2-kvoter skal øremerkes til å finansiere fire til seks fullskala CO2-renseanlegg. Det er det største programmet noensinne. I vedtaket står det at anleggene skal stå ferdige i 2016 og at pengene må betales tilbake om ikke 80 prosent av utslippene over ti år, er forsvarlig lagret. Utvelgelsen av anleggene er i ferd med å ferdigstilles i disse dager – det er tolv kandidater i syv land, sa Hauge.

- Jeg vet at det hadde ikke vært der uten oss, sa Hauge..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere