- Må få orden på finansene

eurosonen euroområdet euroland ECB ESB Europeiske sentralbanksjef

eurosonen euroområdet euroland ECB ESB Europeiske sentralbanksjef Foto: MARTIN OESER (Scanpix)

EU øker presset på Hellas og andre budsjettsyndere.

- Ikke bare Hellas, men også andre land - det sier seg selv - må gjøre alt de kan for å få sine nasjonale finanser i orden, og bringe dem på linje med Stabilitet og Vekst-pakten, sier Jean-Claude Trichet, leder for den europeiske sentralbanken ECB, i et intervju med den tyske avisen Focus.

NA24 - din næringslivsavis

Intervjuet er på trykk i denne lørdagens utgave av avisen, ifølge the New York Times.

Rammet hardt av krisen
Finanskrisen har satt dype spor i hjemlandet til oldtidens filosofer, og enkelte har sammenlignet den finansielle situasjonen med den vi har sett i Dubai.

Les mer: Nye land mot kollaps

EU øker nå presset på Hellas, for å få dem til å implementere en plan som skal få bukt med det store budsjettunderskuddet til landet. Hellas sitt medlemskap i Euro-samarbeidet innebærer at de kan ha et underskudd på maksimalt 3 prosent av BNP, mens grekerne for tiden opererer med det firedobbelte.

Den relativt nyvalgte statsministeren George Papandreou må trolig gå til upopulære grep som økte skatter og kutt i lønnsutgiftene i offentlig sektor for å få bukt med problemene.

Les mer: Lønnskutt og skattesjokk

Får kritikk for statistikk
EUs statistikkbyrå har tidligere sagt at budsjettallene fra Hellas ikke har vært til å stole på, og til og med sett ut som de er forfalsket i noen tilfeller. Trichet er knallhard på at dette ikke vil bli godtatt i fremtiden.

- La meg gjøre det klart: Aldri igjen vil vi akseptere budsjettall som ikke reflekterer fakta, understreker Trichet til avisen.

Foreløpig ser det ut som det vil la seg gjøre, men pessimistene frykter at antikkens vugge vil bli nødt til å forlate valutasamarbeidet. Trichet ser ikke ut til å høre med i den grupperingen.

- Absurde hypoteser
- Jeg kommenterer ikke absurde hypoteser, var alt han svarte da Focus spurte om Hellas risikerte å forlate pengeunionen EMU, som for tiden innebefatter 16 land.

Tidligere har lederen for finansministerne i eurosonen, Trichets navnebror Jean Claude Juncker, avvist at Hellas vil kunne gå konkurs.

Les mer: - Hellas går ikke konkurs

Slik det er nå holdes euroen gående ved at underskuddene til noen land finansieres av overskuddene fra andre, og Trichet påpeker at denne sammenstillingen kan komme til å «endre seg over tid».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.