NA24.no

- Må fjerne 80 tonn betong for hånd

- UMENNESKELIG OPPGAVE: Kommunen krever at strandtomta i Kjøyaveien tilbakeføres innen 1. september. Det mener eier Magne Grini er en umenneskelig oppgave.
- UMENNESKELIG OPPGAVE: Kommunen krever at strandtomta i Kjøyaveien tilbakeføres innen 1. september. Det mener eier Magne Grini er en umenneskelig oppgave. Foto: Ellen Esborg (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
Bygde ulovlig i strandsonen.

- Jeg ser det som en umenneskelig oppgave å fjerne 80 tonn med armert betong, og 1000 sekker med halvblandet betong, og mange tonn med steinmasser i den bratte tomten, skriver skiensmannen Magne Grini i et brev til Porsgrunn kommune.

I fire år har han vært i dialog med kommunen, rundt bygging, ulovlig og lovlig i strandsonen, i Kjøyaveien i Langangen, skriver Telemarksavisa.

- Det har vært att og fram, klager, vedtak og anker, sier Grini.

Naboer, Grini, kommunen, fylkesmann og settefylkesmann har alle vært involvert. Enden på visa: Strandtomta skal tilbakeføres innen 1. september i år.

Brygga ble revet
En forhåndskonferanse med byggesaksavdelingen i år 2000 ga Grini klarsignal til å fylle ut tomta, og sette opp støttemurer mot vannkanten. Deretter bygget han et bryggeanlegg i treverk. 10 år senere ble kommunen obs på arbeidet etter naboklager. I 2011 måtte han etter et politisk vedtak fjerne bryggeanlegg i treverk som var ulovlig oppsatt. Utstikker og støttemurer fikk imidlertid stå.

Fylkesmannen var ikke enig i avgjørelsen, og i juli kom varselet om tvangsmulkt og pålegg om tilbakeføring, fra kommunen.

Grini må tilbakeføre det ulovlige forholdet, heter det i sakspapirene. Om arbeidet ikke er ferdig innen 1. september vanker det bot på 3000 kroner i uka.

- Det føles som at Porsgrunn kommune skal statuere et eksempel på at jeg må rive alt jeg har bygd opp, og at andre får lov til tilsvarende, sier Grini.

Økonomisk ruin
Grinis bryggeanlegg i sibirsk lerk ble revet i våres, og Grini håper siste rest med bryggeanlegg får bestå. Han har brukt 100 000 kroner på en nå avdød advokat, og har ikke økonomiske muskler til å leie inn en ny, ei heller å leie inn et firma til å pigge bort betong og stein, skriver han i klagebrevet.

- Det vil føre til økonomisk kollaps for min familie å leie spesialfirma til å sprenge og pigge bort mange tonn med masser. Da blir tomta så farlig at det blir umulig for familien min å bruke fritidseiendommen.

- Nok er nok
I klagen til kommunen har Grini dokumentert verandabygging og støttemurer hos naboer, som har fått tillatelse av kommunen. Han har også lagt ved et brev fra naboene, som ber om at støttemurene på Grinis tomt må få stå.

- Arbeidet som Magne har lagt ned er flott gjort (...) Vi kan verken se fordelen eller forstå meningen med å rive, skriver naboene.

Samtidig understreker de at mange år med byggestøy er nok, og at de frykter at framtidige sommere vil bli ødelagt av støy og bråk.

Vil gå videre
- Saken er en ekstrem psykisk belastning for meg og min familie. Jeg er ingen spekulant som har spekulert i å bygge ulovlig, skriver Grini til kommunen.

VEDLIKEHOLD: Hensynet til vedlikehold har vært tema i byggesøknader der naboer har fått medhold. - Hvordan skal jeg kunne vedlikeholde huset uten støttemurer og fyllinger? Det finnes ikke lange nok stiger, sier Grini.


På 2000-tallet hadde familien mange gode sommere i Langangen. Nå ønsker de å legge bruduljene i Kjøyaveien bak seg.

- Om resten av murene og fyllingen får stå vil vi legge fritidseiendommen ut for salg. Gleden ved å være der er borte. Vi ønsker å komme videre i livet.

Det har ikke lyktes TA å få kontakt med kommunens saksbehandler.

- Får trolig medhold igjen
- Vi har jo behandlet denne saken tidligere, og han får trolig medhold igjen. Men Fylkesmannen mener kanskje noe annet, sier utvalgsleder Trond Ingebretsen (Ap).

Byggesaken er en gjenganger i utvalget for plan og kommunalteknikk.

- Tidligere har vi vedtatt at stein og murarbeidene skal få stå, men at trebrygga må rives. Fylkesmannen var ikke enig, og det tar vi til etterretning, sier arbeiderpartiets Trond Ingebretsen, leder i utvalget.

- Fylkesmannen mener at arbeidet er mer omfattende enn hva vi i utvalget har tenkt.

Så om han klager igjen, får han trolig medhold hos oss igjen.

Klagemulighet
Saken har rullet og gått i fire år, fordi Grini har påklaget vedtakene som er gjort rundt bryggeanlegget.

Utvalget har behandlet klagene, men vært mildere stemt enn Fylkesmannen.

Der politikerne har sagt «ja», sier Fylkesmannen «nei», og har bedt om tilbakeføring. Og når administrasjonen i kommunen gir huseieren beskjed om å rive, klager Grini på avgjørelsen som havner hos politikerne i utvalget for plan og kommunalteknikk.

Runddans
- Hva tenker du om denne evige runddansen?

- Jeg er litt overrasket over at det er muligheter til å holde på så lenge. Som lokalpolitikere får vi følge de reglene som er satt, og behandle klagen, slik som sist, sier Ingebretsen.

Les flere saker i Telemarksavisa


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere