NA24.no

- Må følge de store pengene

Sist oppdatert:
Norge må påvirke land med store oljeressurser, mener utviklingsministeren.

OSLO (NA24): Utviklingsminister Erik Solheim sier Norges engasjement i prosjektet «Olje for utvikling» handler om å følge de store pengene i oljeindustrien.

- Vi må følge de store pengene, fordi det er de summene som forandrer samfunn mest i utviklingslandene, sier Solheim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Utviklingsminister Solheim var hovedtaler under seminaret «Er olje for utvikling mulig?» som ble arrangert på Miljøhuset i Oslo onsdag.

Enorme summer blir overført til fattige oljeland fra rike oljeselskapet, og prosjektet skal sikre at gevinsten fra oljeressursene skal tilfalle fellesskapet.

Arv fra Bondevik
Prosjektet «Olje for utvikling» er en videreføring av Bondeviks II-regjeringens prosjekt initiert av tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson.

- I dag betaler Statoil tre milliarder kroner i skatt til Angola, sier Solheim, og legger til at Norge bruker 4,7 milliarder på bistandsprosjekter i det sørlige og østlige Afrika.

Det er derfor viktig at Norge bruker muligheten til å påvirke fattige land med enorme oljeressurser, mener Solheim.

- Vi må være på banen og vurdere hvor disse pengene tar veien, og vite hvordan staten Angola bruker disse pengene, sier han.


Prosjektet «Olje for utvikling» omfatter ti utviklingsland.


Ny film
Filmskaper og NRK-nestor Erling Borgen har laget den siste filmen i en triologi hvor han retter søkelyset på det gjennomkorrupte landet Aserbajdsjan. Onsdagens debatt ble sparket i gang med visning av Borgens film som heter «I skyggen av Statoil».

- Mitt poeng med denne filmen er å reise en debatt, sier Borgen til NA24.

Filmen tar for seg det gjennomkorrupte samfunnet Aserbajdsjan hvor landets elitestyre kontrollerer alt av penger fra oljeindustrien.

I FNs levekårsundersøkelse havner landet 99. plass og Norge på første plass. Statoil har investert, ifølge Borgen, 20 milliarder kroner i landet.

- Norge pumper olje ut av verdens mest korrupte land, og da kan man lett vikle seg inn i store problemer, sier Borgen. Han understreker at filmen er et seriøst innspill til en debatt om det finnes en nedre grense for et norsk engasjement.

Uenig med Borgen
Lederen for fagforbundet Industri Energi Leif Sande var selv sterkt berørt over Borgens film.

- Fremstillingen virker ille, og viser et gjennomkorrupt samfunn, sier han. Men Sande er uenig med Borgens beskrivelser av fagforeningene i Aserbajdsjan, som Borgen kaller mafialignende.

- Jeg vil ikke bruke ordet mafia, men de har en annen demokratisk standard i landet, sier han.

Han vil imidlertid ikke avvise partene, da man kommer lengst med samarbeid.

- Vi forvarer ikke et slikt styre, men vi kan og vil påvirke gjennom kursing og opplæring der nede, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere