NA24.no

- Må ha ny pakke nå

Sist oppdatert:
- Det haster med en ny krisepakke for å hjelpe bedriftene med finansiering, mener Høyre.

OPERAEN (NA24): - Det hjelper ikke at folk får banklån, så lenge bedriftene ikke får nye lån. Fordi man da vil få situasjon hvor folk ikke har jobb, og da vil de uansett ikke klare å betale avdragene på huslånet, sier Svein Flåtten (H), til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

De store bedriftene i Norge har omfattende problemer med å refinansiere lån fordi det utenlandske obligasjonsmarkedet, der bedriftene henter penger, er tørket helt opp.

Ny bankpakke
- Derfor må regjeringen komme med en ny bankpakke som er helt uavhengig av den varslede krisepakken, og den må komme lenge før 26. januar. Disse to tiltakene har ingenting med hverandre å gjøre, og den nye bankpakken må komme svært raskt. Det haster, mener Flåtten.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Flåtten mener at man ikke kan true bankene å låne ut penger til bedriftene, men at man må legge til rette for at bankene kan gjøre dette.

- Før jul løp regjeringen rundt og kjeftet på bankene og sa at de måtte låne ut penger til bedriftene. Nå viser det seg at det var feil. Bankene gjør ikke noe annet enn å passe sin egen butikk, sier Flåtten.

- Har innsett behovet
Han mener nå at finansminister Kristin Halvorsen og regjeringen har tatt inn over seg at næringslivet har store finansieringsproblemer, spesielt når store obligasjonslån forfaller i tiden framover.

I dag ble det klart at finansminister Kristin Halvorsen planlegger en slik ny bankpakke, sammen med blant annet Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen.

- Jeg tror Halvorsen har innsett dette, og da er det bare å sette i gang. Jan Tore Sanner foreslo i Stortinget i dag at staten enten kan stille med ansvarlig kapital til bankene, eller at man overfører midler fra pensjonsfondet til folketrygdfondet. Dermed flytter man penger inn i norsk økonomi, og åpner for at bedriftene kan skaffe seg finansiering herfra. Vi må uansett ha noen instrumenter som sørger for at pengene kommer fram til bedriftene, og det er regjeringens bord å utforme disse, mener Flåtten.

Høyrerepresentanten forteller at det nå sprer seg en ny uro i norske bedrifter som er lik den som rådet like før den første bankpakken ble lansert i fjor høst.

- Folk føler at dette er nødvendig å sette i verk, sier Flåtten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere