*Nettavisen* Økonomi.

- Må ha pakke på 80 milliarder

Og de må komme i februar.

22.01.09 14:44

STATSMINISTERENS KONTOR (NA24): - Vi bør ha en pakke som retter seg mot kredittmarkedet på plass i løpet av februar, sier Arne Skauge, leder av Finansnæringens hovedorganisasjon til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

På torsdagens møte på Statsministerens Kontor var næringslivet representert for å snakke med regjeringen om de store problemene bedriftene har med å få finansiering.

Regjeringen har varslet at det kommer en pakke som skal adressere problemene i kredittmarkedene etter at regjeringens krisepakke blir presentert på mandag.

- Må ha 80 mrd.
Skauge sier at det er svært viktig at man nå får kredittmarkedet igjen så raskt som mulig.

- Kredittpakken i Danmark var på 100 milliarder danske kroner, og ut fra norske forhold bør den være på mellom 60 til 80 milliarder, sier Skauge.

Skauge regner med at regjeringen vil annonsere tidspunktet for den kommende kredittpakken kort tid etter at regjeringen legger fram sin krisepakke 26. januar.

- Vi må nå arbeide sammen med myndighetene slik at pakken blir utformet på en sånn måte at solide gode banker ikke sier nei til hjelpetiltakene, sier Skauge.

Emisjonsfrykt
Frykten som har herjet bankaksjene den siste tiden er en kombinasjon av frykt for store tap i kombinasjon med en frykt for nasjonalisering gjennom store emisjoner i bankene.

- Har de som er aksjonærer noe å frykte med tanke på emisjoner i norske banker?

- Dette vil jeg ikke si noen ting om. Vi har bestemt oss for å ikke si noe om utformingen av pakken som skal adressere problemene bedriftene har med å skaffe seg finansiering, sier finansminister Kristin Halvorsen (Sv).

- Hvorfor venter dere så lenge med å annonsere når kredittpakken kommer, all den tid dere annonserte krisepakken flere måneder tilbake?

- Vi er opptatt av å komme med en tiltakspakke som treffer, som virker og som er effektiv. En tiltakspakke er en ting, det er å bevilge mer penger over statsbudsjettet går greit. Men en slik kredittpakke har vi ikke noe erfaring med fra tidligere. Derfor må vi gjøre en grundig forberedelse. Når det gjelder pakken for bankene på 350 milliarder kroner, hadde vi heller ikke gjort noe slikt før. Den pakken virker bra og den får vi honnør for. Det er derfor viktig at den kommende pakken for kredittmarkedet virker like bra, understreker Halvorsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Langt mer alvorlig
Med fullstendig tørke i obligasjonsmarkedet sliter store norske bedrifter med å skaffe finansiering. Bedriftene trenger så store lån at norske banker ikke har mulighet til å skaffe disse til veie, uten en massiv økning av egenkapitalen.

- Hvordan skal dere klare å løse dette problemet med bortfallet av obligasjonsmarkedet?

- Dette vil jeg ikke kommentere eller bidra til spekulasjoner om. Derfor kan jeg ikke si noe om dette nå, sier Jens Stoltenberg til NA24.

Stoltenberg er klar på at det vil bli langt tøffere i norsk næringsliv i tiden framover enn man trodde for bare kort tid siden.

- Ikke for optimistiske
- Har dere vært for optimistiske, når dere nå sier at tallene viser at nedgangen kommer til å bli større enn først ventet?

- Det må du nesten spørre de som lager EUs prognoser om den økonomiske utviklingen om. Norge er sterkt avhengig av eksporten, og når dette markedet faller markert, merker vi det i Norge. Derfor vil vi få en økning i arbeidsledigheten i Norge, for eksempel innen møbelindustrien, sier Stoltenberg, som også varsler at krisepakken som kommer på mandag vil innebære en opprusting av statsbankene, for eksempel gjennom Innovasjon Norge.

Når det gjelder utformingen av regjeringens kommende kredittpakke var Kristin Halvorsen klinkende klar på at hensynet til norske skattebetalere skulle ivaretas. Hun sender dermed en klar advarsel til aksjonærene i norske banker.

- Det er ikke snakk om å dele ut gratis penger her, fastslår Halvorsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.