NA24.no

- Må halvere utlån

Sist oppdatert:
Britiske banker kan måtte halvere sine utlån til boligkjøpere.

Uten hjelp fra den britiske sentralbanken kan den pågående kredittkrisen føre til at britiske banker må halvere dagens utlånsnivåer.

NA24 - din næringslivsavis

Halvering av utlån
The Council of Mortgage Lenders (CML), et britisk rådgivningsorgan for pantegjeld, hevder at likviditetsskvisen de engelske bankene opplever kan få store følger for utlånsaktiviteten.

- Det er nå en reell mulighet (...) at netto utlån i 2008 bare ender opp på halvparten av siste års nivåer med mindre ekstra kapital blir tilgjengelig, sier Steven Crawshaw, styreformann i CML i en tale, ifølge Metro.

Krever handling
I fjor ble det lånt ut 108 milliarder pund, nærmere 1070 milliarder, til britiske boligkjøpere. Crawshaw frykter nå at dette tallet skal halveres, hvis ikke sentralbanken, the Bank of England, bidrar til å lette på likviditetsproblemene.

Likviditetstørken fører til at prisen på penger øker, og dermed vil prisene på lån øke.

Styrelederen i CML anmoder nå den britiske sentralbanksjefen, Mervyn King, å «vise lederskap» og mener at det for alvor er «øyeblikkelig behov for mer omfattende handling enn det vi har sett hittil», ifølge Metro. Som eksempel mener han at det bør legges bedre til rette for at pensjonsfond kan kjøpe pantebaserte verdipapirer.

Sist gang the Bank of England lettet på likviditetsproblemene var i mars. Banken, sammen med andre sentralbanker, valgte da å tilføre markedet likviditet ved å auksjonere ut kortsiktige lån.

Redusert etterspørsel
Torsdag satte the Bank of England ned renten med 0,25 prosentpoeng. Rentenedsettelsen var for det meste forventet, men flere utlånsinstitusjoner har nå satt opp prisene på boliglån. Det er nettopp dette som Crawshaw frykter.

- Hvis det ikke kommer nye likviditetskilder (...) vil långivere lede etterspørselen ned ved å stramme lånekriteriene, øke prisene, eller inndra flere produkter fra markedet, sier han, ifølge The Guardian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere