NA24.no

- Må informere unge lånekunder bedre

Foto: Forbrukerombudet
Sist oppdatert:
DnB NOR og Sparebank 1 må endre markedsføringen av boliglån til unge

Forbrukerombudet har den siste tiden sett flere eksempler på boliglån til unge markedsføres uten lovpålagte opplysninger om effektiv rente. Både storbanken DnB NOR og Sparebank 1 Buskerud-Vestfold er nå pålagt å endre sin markedsføring.

Siden 2007 har det vært et lovbestemt krav om at effektiv rente skal opplyses i all markedsføring av kredittavtaler. Både DnB NOR og Sparebank 1 skal være godt kjent med dette kravet. Likevel har begge bankene unnlatt å opplyse om effektiv rente i markedsføring av boliglån spesielt rettet mot unge forbrukere.

Effektiv rente sier noe om de totale kostnadene ved kredittavtalen, og er en nyttig opplysning for å sammenligne ulike tilbud om kreditt.

- Det kan være vanskelig for forbrukerne å vite hvor godt et lånetilbud faktisk er. Da er det spesielt viktig at opplysninger om den effektive renten er med i markedsføringen, slik at forbrukerne lettere kan sammenligne ulike tilbud, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Liten erfaring med lån
Forbrukerombudet jobber i 2011 spesielt med å kartlegge markedsføring som retter seg mot unge forbrukere og avtalene unge inngår. For denne gruppen er ofte boliglånet det første store økonomiske valget i livet, og unge har liten eller ingen erfaring med lån og kreditt.

- Jeg ser alvorlig på at to store, seriøse aktører ikke opplyser om effektiv rente i markedsføring som retter seg mot unge forbrukere, som har særlig behov for å få god informasjon før de skal ta opp lån, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet har bedt DnB NOR og Sparebank 1 Buskerud-Vestfold endre sin markedsføring snarest.

Veiledning om markedsføring
Forbrukerombudet har nylig lansert en veiledning for markedsføring av lån og kreditt. Veiledningen skal gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne tilbud fra ulike aktører.

Mer informasjon om veiledningen finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere