*Nettavisen* Økonomi.

- Må informere unge lånekunder bedre

Foto: Forbrukerombudet

DnB NOR og Sparebank 1 må endre markedsføringen av boliglån til unge

04.04.11 12:42

Forbrukerombudet har den siste tiden sett flere eksempler på boliglån til unge markedsføres uten lovpålagte opplysninger om effektiv rente. Både storbanken DnB NOR og Sparebank 1 Buskerud-Vestfold er nå pålagt å endre sin markedsføring.

Siden 2007 har det vært et lovbestemt krav om at effektiv rente skal opplyses i all markedsføring av kredittavtaler. Både DnB NOR og Sparebank 1 skal være godt kjent med dette kravet. Likevel har begge bankene unnlatt å opplyse om effektiv rente i markedsføring av boliglån spesielt rettet mot unge forbrukere.

Effektiv rente sier noe om de totale kostnadene ved kredittavtalen, og er en nyttig opplysning for å sammenligne ulike tilbud om kreditt.

- Det kan være vanskelig for forbrukerne å vite hvor godt et lånetilbud faktisk er. Da er det spesielt viktig at opplysninger om den effektive renten er med i markedsføringen, slik at forbrukerne lettere kan sammenligne ulike tilbud, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Liten erfaring med lån
Forbrukerombudet jobber i 2011 spesielt med å kartlegge markedsføring som retter seg mot unge forbrukere og avtalene unge inngår. For denne gruppen er ofte boliglånet det første store økonomiske valget i livet, og unge har liten eller ingen erfaring med lån og kreditt.

- Jeg ser alvorlig på at to store, seriøse aktører ikke opplyser om effektiv rente i markedsføring som retter seg mot unge forbrukere, som har særlig behov for å få god informasjon før de skal ta opp lån, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet har bedt DnB NOR og Sparebank 1 Buskerud-Vestfold endre sin markedsføring snarest.

Veiledning om markedsføring
Forbrukerombudet har nylig lansert en veiledning for markedsføring av lån og kreditt. Veiledningen skal gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne tilbud fra ulike aktører.

Mer informasjon om veiledningen finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag