NA24.no

- Må slutte å kaste bort penger på tullete prosjekter

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bransjen slakter forslaget med TV-lisens på PC og mobil - og frykter for dyrere produkter.

Det blusser nå opp til en ny debatt om hvordan NRK skal finansieres, og igjen er det den teknologiske utviklingen som gjør at en vurderer å finne på noe nytt.

NRK-lisens på TV og mobil
Nå mener både Ap, SV og KrF at en lisensavgift på mobiltelefon og PC kan være en god idé, fordi vi i stadig større grad konsumerer innhold på disse plattformene. Dette er en løsning som en blant annet har gått inn for i Danmark og Tyskland.

Men interesseorganisasjonen for IKT-bedrifter i Norge synes forslaget er direkte dårlig – og ikke bare av én enkelt grunn. De frykter for dyrere produkter, mer og dyrt byråkrati, at det skal innføres parallellimport – og ser i utgangspunktet ikke behovet for en endring.

Hva mener du? Stem i avstemningen til venstre!

- Dyrere produkter
- Erfaringen fra Tyskland hvor de innførte en medielisens på PC-er (såkalt levies) var at prisen på produktene gikk opp med 5-8 prosent, sier myndighetskontakt Hallstein Bjercke i IKT-Norge til Nettavisen.

Han frykter at høyere priser på mobil- og PC-er vil føre til et større digitalt klasseskille i samfunnet.

De stiller seg også sterkt kritisk til at en slik avgift skal innføres på et produkt, som langt ifra har TV som hovedfunksjon.

- Vi tviler på at Finansdepartementet eller Kulturdepartementet kjøper inn PC-er for å bruke dem til å se på TV, sier Bjercke.

Dyrt byråkrati
En annen innvendig bransjen har mot en slik lisens, er at det vil være svært byråkratisk utfordrende. I utgangspunktet er tanken bak forslaget at en lisens skal gjelde for en hel husholdning, noe som kan føre mye kontrollarbeid med seg.

- Det må etableres et regime for registrering av omsetning av alle PC-er og mobiltelefoner. På samme måte som man registrerer kjøp av TV i dag. Alle forhandlere plikter å sende inn et skjema hver gang de selger et TV-apparat, sier han.

Hvor går grensen?
Han ser også for seg at det vil være svært vanskelig å sette begrensningene for hva som faller innunder ordningen, og hva en må holde utenfor.

- Skal det kun være avgift på forbrukerkjøp, eller også på PC-er kjøpt inn av bedrifter/organisasjoner - hva så med hjemme-PC eller ansatte som benytter jobb-laptopen som hjemme-PC?

- I tillegg vil det være vanskelig å avgrense de ulike produktene. Skal det kun gjelde mobiler du kan se TV på? Er det en forutsetning for at det er dekning nok til at du kan se TV med telefonen der du bor? I indre Østerdal får du ikke inn NRK på 3G-telefonen din... og slik kan vi fortsette, sier Bjercke.

- Flere lisensbetalere enn noen gang
Bjercke avslutter med å sette spørsmålstegn ved om det i det hele tatt er nødvendig å ha en debatt rundt dette.

- NRK finansieres via lisens og får inn ca. 4,5 milliarder i lisens i dag. Det er flere registrerte lisensabonnenter enn noen gang til tross for at man kan se TV på PC-en eller mobilen. Og 4,5 milliarder bør da være nok inntekter å drive en allmennkringkaster for, sier Bjercke.

Han tar likevel et lite forbehold.

- I hvert fall hvis de slutter å rote bort pengene sine på tullete infrastrukturprosjekter som DAB og digitalt bakkenett. Allmennkringkasteren bør konsentrere seg om å produsere innhold - markedet klarer fint å bygge infrastrukturen selv. I så fall bør de pengene de allerede har rekke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere