*Nettavisen* Økonomi.

- Må tåle høy rentetopp

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Ekspert tror bankene vil stille høyere krav til lånekundene i årene fremover.

25.01.09 10:22

- Renten er en viktig korttidsdriver for blant annet boligmarkedet. Men å tro at ikke låntakere og långivere har lært, er nok naivt. Bankene er nødt til å legge til grunn en enda høyere sikkerhetsmargin nå enn da rentene var på topp i fjor, mener sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.

NA24 - din næringslivsavis

Han er ikke i tvil om at bankene fremover vil stille høyere krav til kundene sine, og at man det vil være slutt på at man kan få låne grassat mye penger i dumsnille banker.

I de gode tidene frem til 2007 fikk gjerne folk låne til over pipa, men samfunnsøkonomen i First tror bankene nå legger til grunn at låntakerne skal kunne håndtere en rente på over ti prosent på sikt.

Kunstig lav omsetning
Sjeføkonomen ser likevel flere tegn på at bankene er i ferd med å bli mer liberale igjen, og at utlånsvilligheten har tatt seg opp igjen litt i forhold til senhøsten i fjor.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Bankene fungerer nok mer «normalt» nå enn i høst, da de aller fleste hadde store problemer med å få finansiering til boliger, sier han, og fortsetter:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Omsetningen lå på et kunstig lavt nivå i høst, og prisfallet en hører om var kanskje litt overdrevet.

- Normalisert seg noe
Den siste tiden har norske medier snudd litt på flisa, og begynt å skrive enkelte positive nyheter om boligmarkedet. Vi har sett eksempler der det har vært over hundre interesserte på visning og eksempler på boliger som har gått til langt over takst.

- Markedet og bankvesenet har nok normalisert seg noe. Normale låntakere er i ferd med å få lån i banken igjen. Samtidig har også selgerne nedjustert sine forventninger til salg, og har i større grad tatt innover seg markedsutviklingen, mener han.

Ingen vekst på flere år
Han er spent på prisstatistikken som kommer om en drøy uke, men er langt fra sikker på hva den vil bringe, også grunnet store sesongvariasjoner i markedet.

- Uansett tror jeg ikke vi kommer til å få noen kraftig oppgang i prisene de neste kvartalene og årene. Muligens vil prisene falle en god stund, men det kan godt være at en kraftig rentereduksjon vil føre til at fallet stopper opp, tror han.

Men skal vi tro Andreassen, vil ikke veksten i boligprisene komme før vi har sett et bedre samsvar mellom de fundamentale, underliggende prisdriverne for boligmarkedet, som for eksempel lønnsveksten, og boligprisveksten.

De senere årene med kraftig oppgang var nemlig kjennetegnet ved at prisene på boliger økte betydelig mer enn lønningene.

- Har lært
Flere som følger boligmarkedet, har den siste tiden også spådd en ny boligboble om noen år, blant annet som følge av at boligbyggingen har stoppet helt opp. I kombinasjon med lave renter, kan dette på nytt balle på seg.

Andreassen utelukker ikke en slik utvikling, for er det noe man har lært siden i fjor høst er det at absolutt alt kan skje.

- Men myndighetene vil forhåpentligvis oppføre seg annerledes neste gang det begynner å nærme seg en boligboble. Hvis de ser at boligprisene stiger mye, samtidig som gjeldsveksten er høy, så vet de veldig godt at dette er en livsfarlig utvikling. Dersom sentralbankene ikke har lært av denne runden, så vet ikke jeg, altså, poengterer han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag