*Nettavisen* Økonomi.

- Man må undres over om Holmås lider av nedsatt vurderingsevne

Foto: Sara Johannssen (NTB Scanpix)

- Dette er typisk SV-retorikk som alle er lei av. Mye prat, ingen handling.

14.08.13 15:49

Investor og milliardær Arne Fredly havnet sist fredag midt i en offentlig politisk kamp om pengestøtte til politiske partier. Han har bidratt med 100.000 kroner til Høyres partikasse.

Blant annet langet utviklingsminister Heikki Holmås ut i Klassekampen og kalte Fredly en «skatterømling».

- Holmås misforstår og tar feil på en rekke punkter. Selv om jeg som nordmann bosatt i utlandet ikke betaler inntektsskatt, bidrar jeg likevel med et betydelig beløp til statskassen. Holmås bør vite at jeg årlig betaler mellom 20 og 50 millioner i direkte og indirekte skatter og avgifter. Dette er både kildeskatt på utbytte, moms og avgifter og ikke minst skatt fra norske bedrifter som jeg har investert i, sa Fredly til Nettavisen NA24 mandag

LES HER: Fredly betaler 20 til 50 millioner til statskassen årlig

LES HER: - Fredly er en «skatterømling»

I et svar til dagens kritikk fra Heikki Holmås, svarer Fredly følgende:

Når Holmås «frikjenner» Jagland og Brundtland med begrunnelsen «internasjonale toppjobber», så opphøyer han seg selv til et slags skattemoralpoliti som går rundt og stempler utflyttede nordmenns motiver.

Holmås, med sin høye moral

Politiske meningsfeller av Holmås får automatisk et godkjent-stempel, mens alle andre må dokumentere «aktverdige» grunner for å unngå rømling-stempelet hans. Snakk om å overvurdere sin egen rolle som politiker!

Men Holmås burde kanskje være litt mer ydmyk hvis temaet skal være god eller dårlig moral. Noen av oss husker fremdeles at hans egen partileder måtte gå av som statsråd etter korrupsjonslignende aktiviteter. Man skulle kanskje tro at Holmås, med sin høye moral, hadde nulltoleranse for slik misbruk av fellesskapets penger. I stedet sa partifellene i SV at Lysbakken hadde kommet styrket ut av saken.

Jeg har aldri sagt at skatt er den eneste grunnen til at jeg bor i Monaco. Tvert imot finnes det en lang rekke grunner til dette. Monaco er et utrolig spennende land hvor det skjer mye året rundt, både innen kultur, idrett og finans. Landet har dessuten et behagelig klima, og barna får trygge oppvekstvilkår, god skolegang og anledning til å lære seg fire språk.

Typisk SV - mye prat, ingen handling

Monaco er ikke et mistrøstig land hvor man som nordmann «holder ut» for å slippe personskatt. Det skjer så mye her - og man møter så mange interessante mennesker - at jeg knapt kan tenke meg et mer inspirerende og spennende sted i hele verden. Jeg hadde bestemt for meg å flytte ut uansett, og for meg var Monaco det beste landet å gjøre jobben min fra.

Bortsett fra at Holmås ganske tydelig sier at han liker noen folk bedre enn andre, er det vanskelig å forstå hva han egentlig mener. Er det for eksempel slik at han vil pålegge alle nordmenn bosatt i utlandet å betale inntektsskatt til Norge? I så fall må jo det være et klart varsel om en ny skattepolitikk fra den rødgrønne regjeringen. Er dette avklart og diskutert innad i regjeringen?

Eller er det muligens slik at han bare er ute etter de nordmennene som flytter til land med lavere skatt enn Norge, mens de som bosetter i land med like høyt skattetrykk automatisk får et godkjentstempel fra Holmås?

Det er jo helt fair å mene at landet trenger nye skatteregler, men i så fall bør han jo som statsråd jobbe for dette. Dette er typisk SV-retorikk som alle er lei av. Mye prat, ingen handling.

Dersom det er slik at Holmås sover dårlig om natten fordi det finnes land med lavere skattetrykk enn Norge, så har han altså hatt åtte år med regjeringsmakt på seg til å gjøre noe med saken. Han kunne for eksempel konfrontert England, som er en av Norges nærmeste allierte, med at landet tilbyr skattefritak til alle utlendinger, en ordning som for øvrig ble innført av sosialisten Tony Blair.

Hvorfor skal Monaco presses til å innføre inntektsskatt, når landets samlede inntekter (blant annet selskapsskatt, eiendomsskatt, moms og andre avgifter) er tilstrekkelige til å dekke de offentlige utgiftene? Burde ikke Holmås være mer opptatt av at England, som sliter med store underskudd, tilbyr nullskatt til alle utlendinger?

Som nordmann bosatt i utlandet de siste 13 årene, har jeg ingen krav på ytelser fra det norske velferdssystemet - uten at jeg noen gang har klaget over dette. Likevel betaler jeg altså mellom 20 og 50 millioner kroner i direkte og indirekte skatter og avgifter hvert år. På toppen av dette bidro jeg med rundt 200 millioner i ulike skatter til statskassen før jeg meldte flytting.

Sett i lys av hva jeg samlet bidrar - og har bidratt - med til det norske fellesskapet uten å bo i landet, så er Holmås i overkant frekk når han hevder at jeg stikker av fra skatteregningen til fellesskapet. Påstanden er faktisk så drøy at man nesten må undres over om statsråden lider av nedsatt vurderingsevne.

Holmås og jeg kan jo legge fram våre samlede bidrag til statskassen de siste 20 årene, så får andre vurdere hvem av oss som bidrar mest til fellesskapet.

For øvrig er jeg enig i alt statsråden sier om behovet for økt innsyn i såkalte skatteparadis. Jeg håper SV-statsråden lykkes i kampen mot våpenhandel, menneskehandel og narkotikahandel, men jeg stusser over at han trekker inn dette i en diskusjon om valgkampstøtte til Høyre. En slik hentydning er i drøyeste laget, selv for en desperat politiker som snart risikerer å stå på gaten uten fast jobb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag