- Mange føler seg trakassert av Isaksen

BALISTUDIE: Ingeborg Helgerud (foran) er en av de som har studert ved Gateway College på Bali, gjennom Høgskulen i Sogn og Fjordane. Hun mener hun fikk stort utbytte av studiene.

BALISTUDIE: Ingeborg Helgerud (foran) er en av de som har studert ved Gateway College på Bali, gjennom Høgskulen i Sogn og Fjordane. Hun mener hun fikk stort utbytte av studiene. Foto: Privat.

«Badeskole» slår tilbake mot kunnskapsministeren.

- Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok og jeg har svært vanskelig for å se den faglige relevansen ved en rekke av disse studiene.

Den uttalelsen fra kunnskapsminster Torbjørn Røe Isaksen fikk både ansatte og studenter til å reagere. Kunnskapsministeren ønsker å avvikle ordningen der norske studenter kan reise ut i verden for å studere, samtidig som de får vitnemål fra norske høyskoler.

Ordningen går ut på at den offentlige høyskolen har det faglige ansvaret, mens en kommersiell aktør står for gjennomføringen på en destinasjon i utlandet. Et eksempel er samarbeidet mellom Gateway College på Bali, og Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Som Nettavisen tidligere har fortalt, synes høyskolen lite om at kunnskapsministeren sår tvil rundt kvaliteten på studiet.

- Det er ikke positivt at utdanningen snakkes ned på denne måten, sa viserektor for utdanning, Terje Bjelle, til Nettavisen.

Han tenker på alle de dyktige foreleserne som har bidratt, og ikke minst alle studentene som har tatt studiene på Bali.

- Vi står 100 prosent inne for kvaliteten på tilbudet, understreket Bjelle.



- Det kan virke som Isaksen ønsker å fremme seg selv, sier Øivind Zahlsen, kommunikasjonssjef og studieleder for humaniora ved Gateway på Bali. Foto: Gateway College


- Føler oss trakassert

Nå orker heller ikke Gateway College å sitte på gjerdet. I tillegg til studier innenfor idrett, psykologi og filosofi på Bali, tilbyr skolen studier i Los Angeles, New York, Miami, Cape Town, Paris og Mexico. I et leserinnlegg i Nettavisen får Røe Isaksen kraftig kritikk.

- Det kan virke som Isaksen ønsker å fremme seg selv på bekostning av det akademiske miljø, en solid norsk høyskoletradisjon.

- Det er mange akademikere som nå føler seg misforstått og nærmest trakassert, skriver kommunikasjonssjef og studieleder for humaniora ved Gateway Education på Bali, Øivind Klungseth Zahlsen.

LES BLOGGEN: Badestudier - et fullverdig studium med dannelsesreise som fundament

Studielederen synes det er merkelig at kunnskapsministeren oppfatter studiene som useriøse, fordi de ligger i et eksotisk område.

- Vi ønsker på den ene siden at vi i Norge skal være gode på internasjonale forbindelser, men ennå forstyrres vi av tanken på at det forgår studier der det vokser palmer.

- Vi må huske på at det også vokser palmer og er strender like ved ved UCLA også, et universitet som har høstet langt flere Nobelpriser enn for eksempel Uiniversitetet i Oslo, påpeker Zahlsen.


- Svært uheldige og negative påstander

Også Rolv Salveson, som er programansvarlig ved Høgskulen i Sogn og Fjordane og Gateway College, langer ut mot ministeren.

LES BLOGGEN: Herr Bademinister!

Rolf Salveson, programansvarlig ved Høgskulen i Sogn og Fjordane mener kunnskapsministeren gir bådet studiet og studentene et B-stempel. Foto: Høgskulen i Sogn og Fjordane


- Hva vet ministeren om studiekvaliteten på det han kaller «såkalte badestudier»? Og hvordan kan han vurdere kvaliteten uten å undersøke den?

- Påstanden fra ministeren om manglende studiekvalitet er svært uheldig og har store negative konsekvenser, - mest for studentene som risikerer å sitte igjen med et B-stemplet vitnemål, men også for vår egen institusjon, som også får påført et B-preg, skriver han.

Zahlsen i Gateway College spør hva Isaksens kritikk egentlig går ut på.

- Vi kjenner oss ikke igjen i Torbjørn Røe Isaksens utspill. I de studiene som settes opp her vil jeg si at vi ikke sluntrer unna på noe. Tvert i mot.


Ansetter bare «kremen»

I likhet med både Høgskolen i Hedmark og Høgskulen i Sogn og Fjordane, legger skolen stor vekt på kvalitetssikring av tilbudet.

- Her på Bali har Gateway Education hele tiden strukket seg mot å tilby det aller beste opplegget med kremen av det vi kan oppdrive av forelesere og instruktører, skriver han.

Han mener skolen gir studentene en unik mulighet til å verden. Nettavisen snakket for kort tid siden med en tidligere student ved personlig trener-utdanningen på Bali.

- Oppholdet mitt på Bali er noe jeg aldri vil angre på, det er noe av det beste jeg har gjort!, sa Ingeborg Helgerud til Nettavisen.

- Jeg hadde lyst til å reise og oppleve verden, og samtidig samle poeng til senere studier, fortalte den treningsglade jenta, som fikk jobb i Elixia etter at hun kom hjem.

VENNER: Zahlsen ved Gateway College mener studentene der får et helt annet samhold enn om de skulle levd og studert i Oslo. Foto: Annemarte G. Norevik (illustrasjonsfoto)


- Smuldrer bort i Oslo-gryta

Ved Gateway College's campus på Bali har de også en rekke frivillige aktiviteter i lokalsamfunnet, og oppslutningen blant studentene er stor. Å hjelpe de insatte i Kerobokan-fengslet, som preges av gjengmentalitet, dop og rus er en av aktivitetene. Studentene hjelper også fattige barn i slummen i Jakarta, og foreldreløse barn på barnehjem.

Studieleder Zahlsen mener dette er med å bidra til et bedre samhold mellom studentene. Et samhold som er mye sterkere enn hos studenter i Norge.

- Der smuldrer studentmiljøet ofte opp i en uoversiktlig masse med deltids- og heltidsstudenter. Studentene forsvinner inn i Oslo-gryta, eller ut i drabantbyene. De er opptatt med seg selv og sitt.

Hva mener du? Har norske studenter nytte av et utenlandsopphold og studier på steder som Bali?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.