*Nettavisen* Økonomi.

- Mange mente jeg var gal

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Da Ørnulf Høyer fikk sparken, gamblet han alt han eide og hadde.

19.08.13 08:40

EGER/(Nettavisen NA24): - Det er sånn at jeg må klype meg i armen, sier Ørnulf Høyer, til Nettavisen NA24.

Og vi tror han.

På fem år har mannen bak merkevaren Høyer økt omsetningen fra 60 til 360 millioner kroner. De siste ni årene har han åpnet 22 Høyer-butikker, hvorav 16 er rene franchiseavtaler, startet syv enmerke-butikker kjempet seg gjennom en finanskrise som oppsto kort tid etter han åpnet Norges aller første luksusvarehus, i hjertet av Oslo.

- Da jeg startet Eger så var det mange som mente jeg var gal, og påpekte at lille Norge ikke er noe moteunivers. I ettertid har de samme menneskene kommet og sagt; dette har jeg ventet på, så bra at du har gjort dette, ler Ørnulf høyt.

Den hese latteren brer seg ut over det 3.300 kvadratmeter store motemagasinet, som rommer noen av Norges mest eksklusive designbutikker. Det er tydelig at han mores av å ha gjort kritikernes forventninger til skam, og sier han selv under finanskrisen maktet å få selskapet sitt til å vokse.

- Da finanskrisen kom så satset jeg enda mer. Jeg skapte ny business med andre finansielle modeller, sammen med bankene og andre samarbeidspartnere, sier Ørnulf, som ble overrasket over hvor smertefritt han kom seg gjennom de økonomiske nedgangstidene.

- Jeg trodde jeg kom til å blø mye mer, men når du treffer så treffer du.

- Lite penger som har kommet ut i den andre enden
Det var i 2003 at vendepunktet for Ørnulf kom. Det var nemlig da han ble sagt opp som agent for klesmerket Sand, og den da 46 år gamle siviløkonomen grep sjansen til å realisere en drøm han lenge hadde ruget på.

- Da jeg mistet agenturet så brant det i fingrene, for jeg hadde så mange ideer. Det var det største som hadde hendt meg, og jeg fikk endelig en mulighet til å realisere det jeg hadde tenkt på så lenge.

Siden den gang har det gått slag i slag både for Ørnulf og Høyer-konsernet. Han har skrevet flere lukrative agenturavtaler, utvidet antall franchiseavtaler og åpnet konseptbutikk etter konseptbutikk rundt om i Norge.

Dette har blitt lagt merke til og ifølge gründeren selv er merkenavnet Høyer det 5. mest kjente blant nye merker i Norge.

- Vi har hatt kjempesuksess, men foreløpig så har jeg ikke tatt ut noe særlig med penger. Alt puttes inn igjen for å skape nye opplevelser, så det er veldig lite som har kommet ut i den andre enden - enda, sier Ørnulf, som medgir at det frister å ta ut mer i utbytte, og leve et mer stillferdig og tilbaketrukket liv lengre bak i kulissene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Stress er bensin til motoren
Han avviser imidlertid at han stresses av det høye tempoet, som kreves av en forretningsmann av hans kaliber.

- Jeg er våken før jeg har sluttet å sove for hodet kverner, men det er bare positivt. I min verden er stress bare bensin til motoren - jeg elsker stress. Det er bare sånn jeg er skrudd sammen, sier Ørnulf, som avviser at forretningssuksessen har gått på bekostning av familielivet. - Nei, snarere tvert imot, legger han til.

For Ørnulf trives i travle perioder, og godt er det, for det er mange av dem - og han er inne i en av dem nå.

Med utvidelse og åpning av egen luksusavdeling i konseptbutikken i Stavanger, åpning av ny flaggskipbutikk i Trondheim og en nær forestående åpning av en Marc by Marc Jacobs-butikk i Karl Johans gate har klesgründeren utvilsomt mange jern i ilden, og han legger ikke skjul på at det blir i overkant travle dager.

- Firkantede regler som setter meg innmari tilbake
Men så har han også selv valgt denne tidkrevende arbeidsstilen, og det er snarere regelverkene han må forholde seg til enn arbeidspresset som opprører han.

På spørsmål om den norske arbeidspolitikken snarer stimulerer til tradisjonell sysselsetting i eksisterende virksomheter, enn å motivere til gründersatsing, ler Ørnulf høyt. Dette er en problemstilling som engasjerer han, og det er tydelig at han er en smule oppgitt over hvordan dagens regelverk gjør det mer utfordrende, for slike som han, å drive business.

- Jeg er en hardtarbeidende gründer og jeg vet hvor vanskelig det er når det kommer sånne firkantede regler som setter meg innmari tilbake, sier han og rister oppgitt på hode.

- Ta for eksempel debatten rundt fedrekvoten, og at man må ta ut 14 uker i pappapermisjon. Om jeg har en selger som skal selge ett av mine brands så kan ikke han være borte i 14 uker. Da er det bedre om selgeren er borte i ett år, for da kan jeg sette inn en annen. Det kan drepe en virksomhet og totalt slå bena under på den hvis vedkommende kommer med loven i hånden og krever fri.

Han fortsetter å ramse opp flere eksempler.

- I Norge syr vi sosiale puter under armene på folk, og det til de grader. Hadde man mistet halvparten av lønnen den første sykedagen så hadde vi hatt 40 prosent mindre sykefravær. Slik som det er nå så tjener man penger på å være syk for man sparer reiseutgiftene. Man får en belønning for å være syk, mens for oss så blir det en dobbel kostnad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Jeg har datet flere kjendiser
Med sine over 200 ansatte er det grunn til å tro at dette er problemstillinger kleskongen til stadighet må forholde seg til, men han snakker varmt om sin stab som han mer enn gjerne feirer i ekte Ørnulf-stil.

- I juni hadde jeg 135 av mine ansatte hjemme hos meg på fest. Det var moro, smiler han.

Ørnulf legger ikke skjul på at han elsker å feste, og han inviterer gjerne venner og bekjente til sitt herskapelige hus på Holmenkollen. På gjestelisten står mange kjendiser, for Ørnulf medgir at han omgir seg med denne eliten.

- Jeg har veldig, veldig mange kjendisvenner, men det er helt naturlig også, sier Ørnulf, som ikke har noen forklaring på hvorfor han omgir seg med så mange av dem.

Han bekrefter imidlertid at han har datet mange kjendisdamer, deriblant Linn Skåber - en affære som ble viet mye spalteplass i 2008.

- Ja, jeg har datet flere kjendiser, men det kommer naturlig, sier Ørnulf, uten å gå noe videre inn på dette.

- Mange har trodd jeg har gått på dop
At han lever et glamorøst liv bekrefter imidlertid klesgründeren, og han medgir at han med vilje lar seg forføre av den glamorøse tilværelsen med alt det måtte medfølge.

- Det er mange som har trodd at jeg har gått på dop, fordi jeg har så mye energi, men jeg har aldri touchet et gram. Man har ulike terskelverdier som setter grenser for hvor mye man vil la seg forføre, sier Ørnulf.

- Når det er sagt så er gøy å strekke strikker, det er gøy å teste nye grenser, men det er folk som blir veldig revet med og som mister helt fotfeste, fortsetter han, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Lever du et luksuriøst liv?

- Ja, det gjør jeg absolutt. Jeg har et kjempefint hus, smiler han, men er raskt ute med å legge til at han kun eier to biler, den ene fra 1997, den andre fra 1999.

- Det er luksuriøst nok for meg, for det er fine biler, smiler han, og tilføyer at han lenge har ansett seg selv som en kar som ikke er interessert i å eie for mange ting.

- Da blir det så mye å passe på, sier han.

I fjor tok han imidlertid ut noe av verdiene han har opptjent de siste årene og investerte i en 21 fots båt og en hytte til 10 millioner kroner utenfor Tønsberg. Denne pusset opp han i tillegg og, det nærmest glitrer i øynene på forretningsmannen når han snakker om hvordan han har innredet Tønsberg-hyttas underetasje.

- Jeg har bygget en mancave med brun tapet, brune bjelker i taket, dartspill og biljardbord samt chesterfieldmøblement. På toalettet har jeg til og med et lite pissoar, ler han.

- Blanding av galskap og økonomisk sinne
Den nylige beskrivelsen vitner om at det er en leken 56-åring som står foran meg. Selv gir Ørnulf lekenheten noe av æren for noe av forretningssuksessen.

- Vilje er det veldig mange som har. Men man må ha evne også, og evne og vilje står ikke alltid i stil. Noen evner for mye også, mens jeg har en banding av galskap og økonomisk sinne. Iblant så leker jeg, men så er jeg veldig seriøs og den kombinasjonen gjør at jeg har gått i en bransje som trenger de to faktorene.

- Møter du mange fordommer?

- Ja, jeg møter masse fordommer, men jeg er heldigere enn veldig mange andre for det er veldig lett å se hvem jeg er, svarer Ørnulf.

- Men det er veldig mange som blir overrasket over at jeg er mannen bak Høyer, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger

- Føler meg som en kleskonge
Det er imidlertid ikke til å legge skjul på at det er svært mange som vet akkurat hvem denne 56 år gamle gladgutten er. Dette får han til stadighet bekreftet.

- Under motemessen i Danmark så kom det en kar fra den norske motebransjen bort til meg og ville håndhilse på meg. Han sa; det er så bra at vi har sånne som deg, du er en legende allerede, smiler Ørnulf blygt.

- På samme messe gikk jeg forbi en annen stand, og da var det noen som ropte kongen av Norge etter meg, fortsetter han.

Foruten «kongen av Norge» har Ørnulf også blitt omtalt som en av «Norges rike» i forbindelse med deltakelsen i TV3 -programmet ved samme navn i 2010. Også «kleskonge» er et begrep han er kjent ved.

- Ja, noen ganger så føler jeg meg som en kleskonge. Jeg føler at vi har fått til noe og fått tak i noe kjempespennende, sier han ublygt. At han er best på klær i Norge legger han heller ikke skjul på. - Det er ingen i Norge som er bedre på klær enn meg, det er det ingen tvil om, skyter han - og det med god grunn.

- Jeg har pantsatt huset flere ganger
Totalt sett har omsetningen i hans selskaper skutt fart som en rakett, og han drømmer nå om å skape sin eget brand.

- Salgsveksten har stoppet opp litt med agenturene og det er nå butikkene som har sterkest vekst. Det som vokser mest akkurat nå er Eger, men det er fordi vi har utvidet og forbedret konseptet, sier kleskongen, som ved flere anledninger pantsatt sitt eget hus for å kunne satse så høyt som han har gjort.

- Jeg har ikke mye gjeld i forhold til hva jeg har her, sier han og ser seg rundt om i butikklokalet.

- Men jeg har pantsatt huset, for det var ikke snakk om at bankene godtok å kun ta pant i varelageret - de ville ha pant i huset også. Jeg har jo et hus som er verdt veldig mye penger så det har vært en stor del av lanseringene.

- Vurderte investorer
Foreløpig har Ørnulf ingen investorer med seg på eiersiden, og han håper det forblir slik.

- Det var en periode hvor vi vurderte å ta inn investorer og vi lagde en investorpresentasjon og hadde interessenter. Men så fant jeg ut at dette er for bra og at den måten jeg driver business på er så innmari dynamisk og krever evne til å omstille seg fort, sier han og legger til at det ikke alltid er like enkelt å forklare eventuelle investorer.

Derfor er det med egne midler kleskongen Ørnulf Høyer prøver å skape en Wow-faktor for kundene som besøker hans rike. Selv skal det ikke mye til før han får den samme følelsen.

- Ett av høydepunktene av året var da jeg fikk en laks på fire kilo på kroken, smiler Ørnulf.

Og vi tror han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag