NA24.no

- Markedet går fullstendig av skaftet

Sist oppdatert:
Det amerikanske kredittmarkedet er i alvorlige problemer.

Alle varsellamper lyser for det amerikanske kredittmarkedet. Spreaden, forskjellen i utbytte, mellom statsobligasjoner og såkalte agenturobligasjoner når nye høyder.

NA24 - din næringslivsavis

William O’Donnel, en obligasjonsstrateg ved finanshuset UBS, forteller Bloomberg at markedet har «gått fullstendig av skaftet».

O’Donnel sier at mangelen på likviditet har «ført til overveldende luftlommer i prisnivåene».

Verste på 22 år
Spreaden mellom pantelånsobligansjoner med 30 års løpetid og 10-årige statsobligasjoner øker med 7 basispunkter til 223 basispunkter. Høyere har den ikke vært på 22 år.

Årsaken til den skremmende utviklingen henger i stor grad sammen med problemene i det amerikanske boligmarkedet. Lavere boligpriser og låntagere med lån opp til pipen er en dårlig kombinasjon som har finansmarkedene en solid smell.

Problemene materialiserer seg på flere fronter.

Konkursfrykt
Denne fredagen er det blitt klart at Carlyle Group, som har spesialisert seg innen denne typen obligasjoner, har fått vansker. De klarer ikke innfri lånebetingelser og det skaper frykt for at dette også kan ramme andre. Fondet har kjøpt forskjellige verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner og klarer ikke innfri kravene til sikkerhet.

Usikkerheten i markedet har fått mange finansinstitusjoner til å øke sikkerhetskravene. Faren for at hedgefond og andre former for kompliserte fond kan gå konkurs gjør amerikanske investorer redde.

Økt spread er også dårlig nytt for huseiere. Pantelånene bruker hovedsakelig boliger som pant, og spreaden brukes til å bestemme renten de må betale på huslånene sine.

- Systemet er ødelagt
- Alt sier deg at det finansielle systemet er ødelagt, sier Scott Simon, sjef for pantegjeldsobligasjoner ved Pacific Investment Management, til Bloomberg News.

Simon sier at praktisk talt alle aktører er i ferd med å senke belåningsgraden sin.

- Investorer er i ferd med å innse at banker har lite rom til å gjøre nye investeringer med stigende tap og en flod med uønskede eiendeler, forteller han.

Ingen hjelp
Det er heller ikke utsikter til bedring. Det er lite myndighetene kan gjøre for å hjelpe på problemet.

Spreaden har lenge vært en plage for den amerikanske sentralbanksjefen, Ben Bernanke. Han har skuffet måttet se at rentekuttene hans ikke har gjort noe for å få den ned.

- Fed (den amerikanske sentralbanken, journ. anm.) kan ikke egentlig redde pantelånsmarkedet, sier Tom di Galoma, sjef for statsobligasjonshandel ved Jefferies & Co, til Bloomberg.

- Etter hvert som de kutter går ikke pantelånsrenten ned, forteller di Galoma.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere