*Nettavisen* Økonomi.

- Med den logikken burde vi kuttet all velferd i Norge

- Hvis vi hadde hatt en kvinnedeltakelse på linje med snittet i OECD, så hadde et beløp tilsvarende hele oljeformuen vår, gått tapt, sier Audun Lysbakken. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

- I Japan selges det flere inkontinensbleier til eldre, enn bleier til spedbarn. Hvis noen tror at et land blir mer produktivt av det, da må de tenke seg om.

16.02.15 14:58

STORTINGET (Nettavisen): Investor og milliardær var ikke nådig i sin kritikk av velferdsnorge og den sosialdemokratiske modellen i forbindelse med «Det store intervjuet» i helgen på Nettavisen.

- Å leke med andres verdier ved å insistere på kjønnskvotering, finner jeg dumt, sa Røsjø til Nettavisen.

- Bare ta pappapermen. Hvis jeg skal ansatte en sivilingeniør, og har valget mellom en nordmann på 26 år, som får tre barn i løpet av de første 4 årene han er ansatt, og en kineser på samme alder med doktorgrad som jobber 70-timers uker, så vet jeg hvem jeg velger, sa han videre.

- Norge priser seg ut internasjonalt med all den putedyttingen.

LES HER: - Norge priser seg ut med disse «diki-diki-diii-ordningene»

SV-leder Audun Lysbakken mener Røsjø har misforstått totalt.

- Han er dessverre ikke alene blant rikfolket å mene dette. Det er alt for få som ikke skjønner hvor produktiv Norge er. Hvis du hadde ført logikken til Røsjø, burde vi kuttet all velferd i Norge og kjørt på med et brutalt arbeidsliv, sier Lysbakken til Nettavisen.

- Det virker som at debatten i Norge nå dreier seg om at hvis vi får det litt dårligere i Norge, så blir alt så mye bedre, fortsetter SV-lederen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kineseren kan få så mange barn han vil, for han har ikke engang hørt om pappaperm, sa Endre Røsjø i forbindelse med «Det store intervjuet».


- Selger flere inkontinensbleier
Han trekker frem at Norge og de andre nordiske landene, på nesten alle undersøkelser om produktivitet, kommer ekstremt bra ut av det. Ifølge Lysbakken er likestillingspolitikken en av de viktigste faktorene til det.

- Det forundrer meg at ofte, at de som sier de har peiling på økonomi, er rasende på pappaperm og barnehagepolitikk, sier Lysbakken.

Det er sannsynligvis noe av de viktigste tingene Norge har gjort de siste årene for å få økt produktivitet.

- Det betyr at vi i Norge får de beste hodene ut i arbeidslivet, mens arbeidslivet i en rekke andre vestlige land, hvor kvinner må velge mellom å få barn eller å jobbe, går glipp av masse talent, i tillegg til at det fødes for få barn, sier SV-lederen.

- I Japan i dag er det slik, at det selges flere inkontinensbleier til eldre, enn bleier til spedbarn. Hvis noen tror at et land blir mer produktivt av det, da må de tenke seg om, fortsetter han.

Norge mer produktiv
- Men du er ikke redd for at Norge priser seg ut?

- Jo, det bekymrer meg, men hovedgrunnen til det er jo ikke likestillingspolitikken eller velferdsmodellen. Det skyldes at det har gått så sinnssykt fort rundt i oljeøkonomien de siste par 10-årene, som har ført til et kostnadsnivå som er tilpasset oljeboomen og som også rammer andre deler av norsk næringsliv.

- Det er en veldig haltende forklaring å angripe velferd.

- Har du en beskjed til Endre Røsjø?

- Bli litt mer moderen. Det er en fundamental misforståelse at velferd og likestilling gjør Norge mindre produktiv. Det har tvert imot vært noen av de viktigste grunnene til at Norge i dag har en mer produktiv økonomi enn de fleste andre land, sier Lysbakken.

- Hvis vi hadde hatt en kvinnedeltakelse på linje med snittet i OECD, så hadde et beløp tilsvarende hele oljeformuen vår, gått tapt.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag