NA24.no

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen mener de syriske flyktningene vil gi mange positive effekter for norsk økonomi.
Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen mener de syriske flyktningene vil gi mange positive effekter for norsk økonomi. Foto: Eika Sparebank

- Med dette budsjettet er det ingenting i veien for store rentekutt

Sist oppdatert:
Økonomenes dom over statsbudsjettet.

I en bremsende norske økonomi legger regjeringen opp til en ekspansiv oljepengebruk og skattereform i statsbudsjettet for 2016.

Finansminister Siv Jensen vil bruke 194 milliarder oljekroner neste år, 23 milliarder mer enn i år, målt ved det såkalte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på budsjettet.

Økningen gir en budsjettimpuls på 0,7 prosentpoeng av verdiskapningen i fastlandsøkonomien.

Les mer:

Vil bruke 194 milliarder oljekroner
Statsbudsjettet direkte
Forslaget til skattereform

Vil skjerpe utbytteskatten
Dette får du i skattelette

- Ingenting i veien for store rentekutt
Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika mener det er verdt å merke seg at selv med økt oljepengebruk, gjennomførte og varslede rentekutt fra Norges, så blir ikke veksten i fastlandsøkonomien sterkere enn 1,8 prosent i regjeringens prognoser neste år.

Til sammenligning anslår SSB trendveksten i norske økonomi til 2,25 prosent.

- Man kan bruke mer penger eller kutte rentene mer. Jeg ville foretrukket det siste fordi jeg er redd for at enda større oljepengebruk vil bidra til å styrke kronen unødig. Med dette budsjettopplegget er det ingenting i veien for store rentekutt neste år, sier sjeføkonomen til Nettavisen Stocklink.

- Man leser mellom linjene at her skal tiden, kronen, rentene jobbe. Siden det er en Høyre-regjering har de selvfølgelig stor tro på at skatteletter fungerer, fortsetter sjeføkonomen.

Bruker mer i lavkonjunktur
DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal vurderer at statsbudsjettets virkning på norsk økonomi er ekspansiv, og mer enn det Norges Bank har lagt til grunn.

- Regjeringen holder igjen på bruken av oljepenger i forhold til det handlingsregelen gir rom for, slik Thøgersenutvalget anbefalte, men bruker noe mer penger i lavkonjunkturen.

Mens årets BNP-vekst havner på 1,3 prosent ventes den i regjeringens prognose opp til 1,8 prosent neste år. Det er optimistisk, mener Aamdal.

- Regjeringen virker relativt optimistiske til veksten neste år. Med et anslag på 1,8 prosent for veksten i fastlands-BNP ligger den 0,5 prosentpoeng over Norges Banks anslag. Det er både anslagene for innenlandsk etterspørsel og særlig nettoeksport fra fastlandsøkonomien som trekker opp.

- Det som gjør oss rike på lang sikt
Andreassen etterlyser en mer langsiktig strategi for å hanskes med det strukturelle problemet som nedgangen i oljebransjen utgjør.

- Det viktigste nå, som savnes i den politiske debatten, er strukturreformer. Hva skal til for at folk jobber mer, blir bedre utdannet. Alle disse grepene, enten det er kronen eller finanspolitiske skatteletter, er ikke det som gjør oss rike på lang sikt.

- Det som gjør oss rike på lang sikt er at vi blir bedre og finner på nye ting. Man bør ha et type solidaritetsalternativ, som man hadde på 90-tallet, hvor vi kommer sammen og finner en strategi for dette. Tiltak som et stort utdanningsløft vil være viktigere enn om man gir litt ekstra skattelette. Vi har strukturproblemer og vi savner reformer som er langsiktige og bærer oss over i en ny tid, sier Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere