NA24.no

- Meget godt fornøyd med asfaltfabrikk så sentralt i Oslo


Asfaltverket på Ormsundkaia er nå klargjort for produksjon.
Asfaltverket på Ormsundkaia er nå klargjort for produksjon. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)
NCC gleder seg til å komme i gang med produksjon på det omstridte asfaltverket på Ormsundkaia.

Mens naboene og Høyre raser mot asfaltfabrikken på idylliske Ormøya sørøst for Oslo sentrum, er stemningen langt lystigere hos fabrikkeier NCC.

- Vi er meget godt fornøyd med å få på plass en asfaltfabrikk så sentralt i Oslo og jobber nå med å kjøre inn fabrikken, sier Joar Caspersen, asfaltdirektør i NCC Industry, i en pressemelding.

Gunnar Stavrum: Asfaltskandalen må granskes

- Mange henvendelser fra kunder
Det svenskeide entreprenørkonsernet poengterer i meldingen at fabrikken i Oslo «sikrer NCC tilgang til et attraktivt marked» og at «NCC har allerede fått en rekke henvendelser fra kunder.»

I nærområdet er det en skole, barnehage og badestrand, og beboere plages fra før av trafikken på Mosseveien, sprengninger i forbindelse med utbyggingen av Follobanen og lukt fra et renseanlegg.

Da kran- og containerdriften ble vedtatt fjernet fra Ormsundkaia, hadde lokalbefolkningen håpet at den attraktivt beliggende tomten kunne brukes til rekreasjon og byfornyelse. I stedet har det kommet en stein- og grusterminal, og nå en fabrikk som daglig vil produsere 700 tonn asfalt.

- Vi skal produsere i et område med bebyggelse nokså nær fabrikkområdet. Det gjør at vi gjør det vi kan for å sikre lavest mulig støynivå, sier Caspersen.

Han understreket at det stilles strenge krav til støynivået ved fabrikken. Kravet er 45 desibel søndager og helligdager og 55 desibel vanlige ukedager.

Les også: Skole og naboer ble ikke varslet

25-30 lastebiler hver dag
For å unngå støvproblemer blir steinmassene vannet i det de kommer inn med båt. Ved å bruke våte steinmasser vil det komme en del vanndamp fra fabrikken. Det vil etter to ukers innkjøring benyttes LPG som fyringskilde. Det gjør at det ikke vil slippes ut støv eller partikler fra brenningen, skriver NCC i pressemeldingen.

Steinmassene til asfaltproduksjonen blir fraktet inn med båt til Ormsundkaia, men ut fra fabrikken vil det daglig gå om lag 25-30 lastebiler med asfalt.

CO2-utslippet fra asfaltfabrikken er av leverandøren av LPG-anlegget beregnet til å bli omlag 16 kilo pr. tonn produsert asfalt. Nox-utslippet er beregnet til 0,01 kilo pr. tonn produsert asfalt.

- Vi har på Ormsundkaia etablert en moderne fabrikk som vil gjøre miljøbelastningen så liten som mulig. Vi vil også gjennomføre luftmålinger ved fabrikken, som skal dokumentere utslipp. Disse målingene vil vi følge nøye med på, sier Caspersen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere