NA24.no

- Menn skulle betalt lønn til sine damer

Sist oppdatert:
Brannfakkel fra en av verdens rikeste og mektigste menn.

Den meksikanske milliardæren Ricardo Salinas Pliego har satt sinner i kok etter at han på et toppmøte kom med en rekke uttalelser om likestilling i dagens moderne samfunn.

Han mener at mange kvinner gjør det dårlig i næringslivet fordi «de vil gjøre alt og lære seg vanskelige ting».

- Kvinner vil studere og begynne å jobbe og også være husmødre. Vel, overraskelse, det er noe som er veldig vanskelig og komplisert å få til. Superkvinner fremstår små ved sammenligning.

Og det stoppet ikke der.

- Fedre skulle betalt lønn til våre kvinner for å oppfostre våre barn. Det er det minste vi burde gjøre. Forstår dere meg? Dette må bli satt pris på, men siden det ikke blir satt pris på blir de fortalt; gå ut og jobb din late kvinne. Det å ha en baby, oppfostre ham og utdanne ham er noe veldig verdifullt. Men vi, som samfunn, ser det ikke slik.

Salinas Pliego som i tillegg til å være en av verdens rikeste er også far til seks kom med kommentarene sine under Mexico Business Summit.

Kommentarene kom i en paneldiskusjon med Juan Ramon de la Fuente, en anerkjent meksikansk akademiker. Fuente avbrøt milliardæren og påpekte at nøkkelen for økonomisk utvikling er å utdanne mødre og få dem i arbeid.

Her kan du se debatten:

Machokultur
Meixcos statistikkmyndigheter INEGI har kommet frem til at 44,8 prosent av kvinnene er ofre for vold fra sin partner ved minst en anledning i løpet av livet, ifølge Forbes.

Mange meksikanske kvinner blir oppdratt til å være hjemmeværende og at de gis færre muligheter til å få seg en utdannelse.

Ulikhetene starter allerede i barndommen, da gutter får fordeler mens jentene blir lært opp til å tjene familiens menn og oppdra sine yngre søsken.

Men selv om samfunnet er mannsdominert vekker det oppsikt at det kommer slike uttalelser i den offentlige debatten, ikke minst under en konferanse der deltakerne er toppledere og akademikere fra USA og Mexico.

Sosiale medier-storm
I etterkant sendte Salinas Pilego ut en twitter-melding der han skriver at han beundrer kvinner som ber om mer enn hva de blir bedt om fra samfunnet; som å være datter, mor, ha en karriere og bidra til husholdningen.

Det er imidlertid ikke bare han som har tatt sosiale medier i bruk, noe som har ført til en rekke reaksjoner på steder som Facebook og Twitter.

- Kvinner har plikt til å jobbe
I sommer gikk NHO-sjef, Kristin Skogen Lund, ut og oppfordret kvinner til å jobbe mer.

Mens menn i snitt jobber 37,2 timer, jobber kvinner i snitt «kun» 30,7 timer i uken

- Vi lever av hverandres arbeid. Det viktigste for å styrke velferden er å ha flest mulig i arbeid, sa NHO-sjefen, til ANB.

Og fikk støtte fra en av Norges mektigste kvinner, Elisabeth Grieg.

- Ja, kvinnene har helt klart en plikt til å jobbe og bidra til verdiskapningen i samfunnet. Alle samfunnsborgere har plikt til å bidra til verdiskapning og bygge samfunnet, sa Elisabeth Grieg, Styreleder i Grieg Star, til Nettavisen NA24.

Verdien av at kvinner jobber i snitt tre timer mer i uken skal nemlig etter sigende være 3.4000 milliarder kroner - en verdi som tilsvarer nesten hele oljefondet.

Les mer: - Kvinner har plikt til å jobbe

Landets fjerde rikeste
Salinas Pliego har slått seg stort opp gjennom selskapet sitt Salinas Group.

Gjennom dette eier han landets nest største kringkaster TV Azteca; Elektra, landets største elktronikkforhandler, Banco Azteca og mobilselskapet Iusacell.

Til tross for at formuen hans har blitt mer enn halvvert det siste året, grunnet kraftig aksjefall, anslås det at hans formue er på 7,4 milliarder dollar. Han er også landets fjerde rikeste mann, ifølge Forbes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere