*Nettavisen* Økonomi.

- Mer solidarisk med skattekutt

Foto: (Scanpix)

Norge burde kuttet skattene, det er mer effektivt og mer solidarisk, mener økonom.

07.02.09 09:56

- Problemet med verdensøkonomien i tillegg til kredittproblemene, er det kraftige fallet i etterspørselen. Prinsipielt er det nå viktigere med tiltak som stimulerer etterspørselen. Det er mye mer relevant enn tiltak for å bedre konkurransesituasjonen for hver enkelt bedrift, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Wilhelmsen peker på at regjeringen vil adressere kredittproblemene i pakken som kommer søndag, men mener at fredagens justering av regjeringens krisepakke ikke adresserer det som er den store utfordringen.

- Problemene for norsk næringsliv skyldes at man har hatt et voldsomt fall i etterspørselen. Det kan man motvirke med å kutte skattene. Det ville være mye mer treffsikkert å gjennomføre skattelette for husholdningene, for å adressere årsaken til nedturen, mener Wilhelmsen.

- Skattekutt verden over
Økonomen peker også på at skattekutt har vært en vesentlig komponent i de fleste andre lands krisepakker.

- I solidaritet med andre land for å få opp den globale etterspørselen, burde også Norge ha gjennomført skattekutt, mener Wilhelmsen, som samtidig understreker at alle milliardene til offentlig sektor er et svært viktig og treffsikkert virkemiddel for å få opp innenlands etterspørsel.

Om deler av skattekuttet ender opp i økt sparing, gjør ikke det noe, fordi spareraten må økes, mener økonomen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: First Securities

LES OGSÅ: - Galskap med skattelette.

- Skritt i riktig retning
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er fornøyd med justeringen av krisepakken finansfraksjonen i de tre rødgrønne partiene gjorde fredag.

- Jeg synes det var skritt i riktig retning, først og fremst fordi de ser på ett nytt virkemiddel. Til nå har det blitt satset ensidig på offentlig pengebruk. Skattetiltaket var bare en utsettelse. Nå kommer det et skatteinsentiv gjennom økt avskriving. Det er ikke et stort skritt, men det går i riktig retning, mener Mork.

Mork understreker at han ikke bare tror på at skattekutt er det eneste saliggjørende, men at man både må ha økt offentlig forbruk kombinert med skattetiltak.

- Usikker på virkningene
- Årsaken er at man er usikker på virkningene av de to tiltakene. Derfor er det bedre å satse på litt av begge deler i tilfelle det ene tiltaket ikke virker, forklarer Mork, som står fast på sitt synspunkt om at regjeringens krisepakke er for lite, også etter dagens utvidelse.

- Regjeringen sier at pakken skal berge 15 000 arbeidsplasser. Slik det utvikler seg i arbeidsmarkedet nå, går det antallet unna på to, tre måneder, mener Mork.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Misfornøyd opposisjon
Opposisjonen på Stortinget er heller ikke fornøyd med dagens justering. I en samlet pressemelding fra Høyre, Venstre og KrF kommer det fram at partiene vil foreslå følgende justeringer av krisepakken, i tillegg til de som kom fredag:

1. Taket de rødgrønne partiene har satt i skattekredittordningen fjernes helt. Taket på 20 mill kr. virker tilfeldig og det samme er provenyberegningene fra departementet. Vi kan ikke se noen tungtveiende argumenter for å sette et tak. Skattekredittordningen innebærer ingen reell reduksjon i skatten for bedriftene, kun en forskyvning av innbetalingen av skatten. Ved å fjerne taket kan bedriftenes likviditet forbedres.

2. For ytterligere å bedre likviditeten i bedriftene, og ta høyde for usikkerheten i den økonomiske utviklingen, foreslås det å utsette innbetaling av all selskapsskatt for 2008 til 1. august 2009. Regjeringens forslag treffer kun bedrifter som gikk med underskudd i 2008, mens dette vil lette situasjonen for bedrifter som gikk med overskudd.

3. Forslaget fra Høyre, KrF og Venstre om et ”bedriftenes konjunkturfond” utredes fram mot Revidert Nasjonalbudsjett. Et slikt fond vil gi bedriftene anledning til å sette av hele, eller deler av overskuddet fra 2008 slik at det ikke kommer til beskatning i 2009, men at skatten kan skyves ett til tre år fremover

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag