- Middagen kostet mer enn flybilletten tur/retur Spania

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Raser mot norske restaurantpriser.

En undersøkelse gjennomført av Innovasjon Norge viser at restauranttilbud og lav kvalitet kombinert med høye priser er noe av det som topper listen over det tilreisende til Norge er minst fornøyd med.

Gründer av conciergetjenesten, Attetnion To Details (ATD), Stig Egard, uttalte til Nettavisen NA24 torsdag at kundene han sender til Norge synes det som serveres av mat både er dyrt og dårlig, og at han synes det er flaut at man må betale så mye for å få seg en matbit ute her til lands.

- Generelt sett så er pris i forhold til kvalitet noe vi advarer kundene våre mot, siden kvaliteten er veldig variabel. Men ut ifra min erfaring, er pris i forhold til kvalitet dårlig - med noen få unntak. 325 norske kroner for en entrecôte på Rica i Alta, og som ikke står til forventningene, kan gjøre at folk blir brydd, sa Egard.

Les hele saken:- Flaut å betale så mye for å gå på restaurant i Norge

- Norske råvarer er ikke nødvendigvis så bra
Mange deler Egards syn.

«Hadde besøk i sommer av en musiker fra Spania. 3 forretter, et glass øl, et glass hvitvin og en cola på restaurant på Hvaler i Østfold. Dette kostet mer enn flybillettene for ham tur/retur Spania.», skriver Hans Magnor, i kommentarfeltet på Nettavisens Facebooks post.

Til Nettavisen NA24 deler han mer av sin frustrasjon.

- Jeg synes restaurantprisene i Norge er i høyeste laget. Og spesielt på de såkalte spesialrettene. At man i Norge må betale rundt 450 kroner for en porsjon lutefisk før jul er drøyt, sier Magnor.

- Man får norsk lutefisk servert i Spania for cirka 25-30 €uro per person. Dagens meny (3 retters) får man i Spania for 9 €uro, fortsetter han.

- Kvaliteten er oppskrytt
Han legger heller ikke skjul på hva han synes om kvaliteten på maten som serveres her til lands.

- Jeg synes kvaliteten på den norske maten i stor grad er oppskrytt. Det er klart det finnes mange gode restauranter, men norske varer er ikke nødvendigvis så bra som norske salgsledd hevder, sier Magnor, som skjønner godt at turistene reagerer på prisnivået.

- Jeg hadde besøk av en spansk musiker i sommer, og han ble faktisk direkte lei seg når han hørte hva jeg hadde betalt for den forretten og det ølglasset jeg spanderte på ham.

- For den prisen får vi en hel lunsjmeny
Mens reiselivsdirektør i Innovasjon Norge mener at den dårlige tilgjengeligheten til restaurantene er en av hovedårsakene til at norske restauranter rangeres så lavt av turister, er det ingen hemmelighet at Norge har er svært høyt prisnivå - spesielt på matvarer.

Norge har Europas høyeste prisnivå på blant annet mat og drikkevarer, ifølge SSB, og dette gir utvilsomt utslag på restaurantprisene.

«Flau ja, det er bare fornavnet... Jeg har vært i Warszawa siden 27. desember. 13. dag jul tok jeg familien på fire med ut for å feire og kose oss litt på ettermiddagen. Vi var først på en flott restaurant i gamlebyen hvor jeg bestilte en middag med forrett og drikke for alle. Det var så mye mat at vi måtte få en "doggybag" for å ta med oss resten hjem. Pris: 201 sloty (ca. 450 NOK). På kvelden inviterte jeg alle med på kino for å se Hobbiten i 3D-4XD på Imax. Samlet pris for alle: 150 sloty. Vi hadde med andre ord en helt vidunderlig dag som kostet meg kun ca. 800 NOK, reise med kollektivtransport (og her i Warszawa er det tilbudet enormt) inkludert!!», skriver en, i kommentarfeltet.

Flere andre deler også sine erfaringer.

«Bor i Spania der vi betaler 1 euro for et fullt glass vin. I sommer var jeg i Operaen og fikk ballslag da et kvart glass hvitvin kostet 82 kroner...... Fortalte det til en spanjol, hun trodde meg ikke... For den prisen får vi en hel lunsjmeny.. med vin...».

«Velger å ikke ha utenlandske venner på besøk da jeg skammer meg over prisnivået i Norge. Kan jo ikke gjøre noe som helst i dette fordømrande landet uten at det koster "skjorta". Jeg går heller aldri ut eller på restaurant i Norge da jeg rett og slett synes at alt er SKAMMELIG dyrt og absolutt ikke verdt det en får for pengene! Jeg nekter derfor å være med på å finansiere galskapen !» forteller en.

- Hvorfor skal man være flau over prisnivået?
Flere forsvarer imidlertid det høye prisnivået her til land.

«Er du flau over ditt eget lønnsnivå og dine egne lønnskrav? Er du flau over hva du bruker på unødvendig luksus i desember? Hvor mye er du villig til å kutte i velferdsgoder og offentlige tjenester? Er du villig til å kutte i lønn for å få et lavere kostnadsnivå i Norge, slik at du slipper å være flau over prisene når utlendinger kommer på besøk?», skriver en.

«Hvorfor skal man være flau over prisnivået? Får være flau over lønnsnivået og da? Er det egentlig så dyrt i Norge om man ser prisene i forhold til lønn?», spør en annen.

«Er ikke flau over prisene. Men som tidligere butikkeier så synes jeg noen tar litt vel drøy avanse på f.eks. brus og øl. Det finnes forskjellige alternativ når man spiser ute. Det trenger ikke være de dyreste stedene. Å sammenligne med å gå ut i en del andre land blir jo tull. Lønnsnivå og råvarepriser er mye lavere. Man kan jo ikke reise utenlands hver gang man skal spise ute.», er det en som skriver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.