NA24.no

- Milliardoppgjøret er ansvarlig

Sist oppdatert:
Offentlig ansatte ble lønnsvinnere, med god hjelp fra regjeringen. - Løsningen er økonomisk ansvarlig, mener Jens Stoltenberg.

Lønnsoppgjøret i stat og kommune kom i havn 16 og 35 timer på overtid. Men som NA24 skrev i går måtte tre trøtte forhandlingsledere, en fersk riksmeklingsmann og tilsvarende fersk personaldirektør i staten ha hjelp fra regjeringen for å få forhandlingene i land.

Årets krav fra de fire hovedsammenslutningene som forhandler med staten, YS, LO, Unio og Akademikerne var friskt. Målet var å ta igjen noe av det tapte i forhold til privat sektor. Tre av partene lyktes med å presse staten etter lange og harde forhandlinger, den fjerde - Akademikerne - brøt.

Statsminister Jens Stoltenberg bidro til at meklingen i kommunesektoren ble rodd i land med en sjekk på 90 millioner kroner. Statens personaldirektør, Jørn Skille, bekreftet overfor NA24 at han fikk sine rammer utvidet en gang i løpet av meklingen. Men på tross av økt pengebruk, mener ikke statsministeren det er problematisk.

Les millionbrevet fra statsministeren her.

Ansvarlig økonomisk ramme
– Dette ble løst på en god måte der partene ble enige om en løsning som er innenfor en ansvarlig økonomisk ramme, samtidig som det gir en god kjøpekraftsutvikling for vanlige lønnsmottagere, sier Stoltenberg i en melding.

- Oppgjøret legger et godt grunnlag for fortsatt positiv utvikling i norsk økonomi med en bedring i arbeidsmarkedet, sier han.

Statsministeren vektlegger at oppgjøret har fått en god fordelingsprofil og roser partene for konstruktivt samarbeid.

– Dette demonstrerer viktigheten av et tett og nært inntektspolitisk samarbeid med partene arbeidslivet, sier han og legger til at regjeringen vil legge vekt på å videreføre dette i årene framover.

Jens og Gerd Liv
Både finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg var inne i meklingen. Også kommunalminister Åslaug Haga ble observert på vei inn i R5, hvor meklingen fant sted, og i flere aviser har det i dag kommet frem at LO-leder Gerd Liv Valla også blandet seg inn. En streik fra LOs side ville vært et stort prestisjenederlag for regjeringen.

Statens bidrag på 90 millioner kroner skal ha vært viktig for å bidra til en løsning på forhandlingene i kommuneoppgjøret.

Tarifftillegget på 2,9 prosent utgjør ifølge riksmeklingsmann Svein Longva rundt 1,3 milliarder kroner. I tillegg kommer et overheng fra tidligere år. Tilsammen totalt 3,9 prosent for de ansatte i Staten. Kommune-oppgjøret, som favner nær fire ganger så mange ansatte, koster rundt fire milliarder kroner, etter et lønnsløft på fire prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere