*Nettavisen* Økonomi.

- Mine døtre forsøkt kidnappet

FYLLER ÅR: Skipsreder John Fredriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Skulle sprenges i filler. Hele Bygdøy ble sperret av.

10.05.14 08:44

Norges rikeste mann, John Fredriksen, fyller 70 år på søndag.

Han har skapt en formue på 100 milliarder kroner, men veien dit har ikke alltid vært like rosenrødt.

I 2005 prøvde en gjeng med østeuropeere å kidnappe hans tvillingdøtre Cecilie og Kathrine.

- Mine døtre forsøkt kidnappet, sier Fredriksen til VG.

Bombe

Tvillingene var da 14 år.

- Plutselig ble mamma oppringt og truet med at de skulle kidnappe Cecilie og meg og at det skulle være en bombe under bilen, sier Kathrine Fredriksen til avisen.

Ifølge familien ble den ene av kidnapperne pågrepet. Den andre ble sendt ut av landet.

Fra å være en skipsmeklerassistenten hos Blehr & Tenvig som 16-åring har karrieren til John kun gått en vei - til himmels.

Skatteflyktning

Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflyktning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han hele 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste familie. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Archer, Golden Ocean, Aktiv Kapital, Golar LNG og Marine Harvest.

- Forakt for risiko

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifteretten.

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen har nå bygget seg opp en formue på hele 100 milliarder kroner og ifølge Dagens Næringsliv har han 25 milliarder kroner i banken.

- Jeg er ikke opptatt av pengene. Dette er en krigskasse, sier Fredriksen om den enorme pengebingen.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom fram i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.