NA24.no

- Minner om bankkrisen

Sist oppdatert:
- Politikernes harde utfall mot DnB Nor minner om feilene som ble begått under bankkrisen, mener Arne Skauge.

- Det er jo bankene selv som må ta ansvaret for sin økonomiske styring. Det er veldig viktig at vi er klar over at vi har en likviditetskrise i rentemarkedet. Så må vi ikke manøvrere oss dit at vi setter soliditeten til bankene i fare. Det er det vi må unngå, sier Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Før helgen uttalte finansminister Kristin Halvorsen (SV) at DnB Nor ikke hadde annet valg enn å sette ned renten etter Norges Banks siste rentekutt i forrige uke.

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap), som er største eier i banken, sa at det lenge varslede rentehoppet som DnB Nor gjennomførte i forrige uke, slett ikke var bra for DnB Nor. Kritikken har haglet mot banken fra de fleste politiske leire.

- Handler om omdømmet
- Dette handler om bankens omdømme, kommenterte Brustad fredag i forrige uke.

Til NA24 sier Brustad i dag følgende:

- Eierskapsavdelingen i departementet vil som tidligere varslet, be om DnB NORs vurdering av rentesituasjonen. Rentefastsetting er selskapets ansvar. Vi vil som eier, imidlertid være opptatt av at DnB NORs omdømme ivaretas. Dette har også langsiktig betydning for selskapets resultater, kommenterer Brustad til NA24.

Skauge på sin side vil ikke kommentere enkeltsaker, men mener at aktiv synsing fra politikere om hvordan bankene skal sette rentene sine, minner om situasjonen for 20 år siden.

- Tenker på 80-årene
- For meg er det veldig nærliggende å tenke tilbake til slutten av 80-årene. Da prøvde politikere i stor grad å legge press på bankene, både på rentenivået, men også når det gjaldt nivået på utlån. Det ble hevdet at bankene måtte være mer risikovillige, og blant annet gi flere lån til næringslivet. Den erfaringen vi skal ta med oss. Dette skal vi være varsomme med, fastslår Skauge.

Bankkrisen i Norge slo til for fullt på begynnelsen av 1990-tallet da bolig og næringsmarkedet kollapset etter en kraftig prisoppgang i årene før. Flere av bankene måtte reddes av staten etter å ha blitt kjørt utfor stupet.

- Dette gjelder også meg selv, det var politikere av de fleste avskygninger som var frampå når det gjaldt å komme med råd til bankene, vedgår Skauge som i to perioder var finansminister for Høyre.

- Bør ikke mene om renten
Skauge understreker at han ikke vil kommentere forhold rundt enkeltbanker, men er krystallklar på at det ikke er en god idé at politikere synser om hva norske banker bør ta i boliglånsrente.

- Det vi lærte av den perioden var at ansvarlige banker skal konkurrere seg i mellom etter sunne forretningsmessige prinsipper, og det gjør bankene i Norge, mener Skauge.

- Men da er det kanskje ikke særlig smart av regjeringsmedlemmer å mene at renten til DnB Nor er for høy?

- Man skal være veldig varsom med det. Den gangen man fikk en bankkrise, var det en blanding av veldig mange omstendigheter. Som Hermod Skånland (tidligere sentralbanksjef red.anm.) sa det. Det var en kombinasjon av «bad banking», «bad politics» og «bad luck». Vi må ta lærdom av den biten der, sier Skauge.

- Må tenke seg om
- Kan det virke som dagens politikere har glemt dette?

- Jeg tror det er veldig klokt at vi minner hverandre på den erfaringen. Det har noe med vår lærekurve å gjøre. De politikerne som kjører dette løpet for hardt, bør ta en liten tilbaketenkning på de erfaringene vi har hatt. Bildet er forskjellig, og de tiltakene som kommer fra regjeringen og Norges Bank er kloke, og vil påvirke renteutviklingen etter hvert de trer i kraft. Banken skal konkurrere med hverandre, men ikke selvsagt at de alltid skal ha nøyaktig samme vurderinger, mener Skauge.

Også Arne Hyttnes, administrerende direktør i Sparebankforeningen, mener politikerne ikke bør gå for hardt ut på banen.

- Generelt sett bør politikeren være forsiktige med å uttale seg for sterkt. For det er klart at renter i Norge blir dannet i et marked, og det er bankene som har ansvar for å ha en forsvarlig inntjening. Slik sett må ansvaret for prissettingen ligge i bankene. Det kan det ikke være tvil om, sier Arne Hyttnes, administrerende direktør i Sparebankforeningen ti l NA24.

- Må få mene hva de vil
- Politikerne må få mene hva de vil, men ansvaret kan det ikke være tvil om hvor skal ligge, sier Hyttnes

- Skader politikernes sterke krav om rentekutt bankene?

- Det er ikke så lett å si. Man kan si at for at renten skal kunne kuttes, er det to grep som er gjort. Styringsrenten er satt ned to ganger, og det er kommet en pakke på 350 milliarder som skal hjelpe bankene. Denne pakken er ikke effektuert, det har ikke kommet en krone inn i markedet ennå, fremholder Hyttnes.

Hyttnes peker også på at Nibor, renten bankene betaler for å låne penger av hverandre, ligger på samme nivå som før rentekuttene til Norges Bank.

Renten har ikke gått ned
- Foreløpig har ikke bankene fått noen reduksjon i innlånskostnadene. Jeg synes denne kritikken er urimelig. Hadde alle bankene hatt lik pris på sine innlån, hadde det vært en ting, men her er alle i forskjellige faser både når det gjelder pris på innlån og regulering av utlånsrente. Derfor blir fokuset på datoen for kutt veldig feil, bankene har jo seks ukers varslingsfrist, sier Hyttnes.

Han er likevel klar på at norske politikere skal få mene hva de vil om renten.

- Politikerne må få si hva de vil, men det vi ønsker oss fra politikerne er at de uttaler seg på best mulig faktagrunnlag. Samtidig må vi ha det litt høyt under taket i Norge, mener Hyttnes.

Direktøren i Sparebankforeningen er likevel klar på en ting. Den harde konkurransen mellom bankene, spesielt i boligmarkedet, vil gjøre at marginene ikke blir større enn høyst nødvendig når situasjonen har normalisert seg.

- Det er jeg overbevist om, fastslår Hyttnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere