- Minst 1.000 jobber forsvinner i SAS

Foto: Fotograf:BOB STRONG (REUTERS)

Den norske fagforeningssjefen tegner et dystert bilde for de ansatte.

13.03.10 09:16

Den avtroppende lederen i Norsk Kabinforening, John Lyng, tror på store jobbkutt i SAS de nærmeste årene. Flere jobber vil ryke, om flyselskapet skal bli like effektive som konkurrentene, mener Lyng.

- Innen fem år vil SAS bli nødt til slanke rundt 1.000 årsverk til. Det er et absolutt minimum, sier Lyng til Finansavisen.

I dag omfatter SAS-konsernet like over 15.000 årsverk.

Endelig avtale
SAS fikk endelig til en ny avtale med de danske kabinansattes fagforening CAU fredag. Etter flere dager med forhandlinger kom SAS-ledelsen endelig frem til en avtale med de danske kabinansatte, som blant annet innebærer at lønnen kuttes med åtte prosent - i tillegg til at en del utetillegg også barberes. Totalt skal de samlede kuttene tilsvare det krevde beløpet på 500 millioner svenske kroner, som er avgjørende for at Norge, Sverige og Danmark vil stille opp i den varslede emisjonen.

Etter kuttet er SAS europamester i lønnskutt.

- SAS er kommet et svært godt stykke på vei, mener Lyng.

Emisjonen går sin gang
I februar ble det klart at SAS på ett år har brent av seks milliarder svenske kroner i kapitaltilskudd, og at selskapet må hente inn fem nye.

Emisjonen på 5 milliarder svenske kroner vil bli gjennomført med fortrinnsrett til de eksisterende aksjonærene i SAS. Emisjonen er støttet av de største aksjonærene i SAS. Det innebærer at den norske, svenske og danske staten har godkjent emisjonen vil delta. Det samme har stiftelsen til Wallenberg-familien. I tillegg har en konsortium av banker garantert for resten av emisjon hvis de får på plass refinansiering av obligasjonslånene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.