NA24.no

- Mistenkt for bedrageri

Sist oppdatert:
Tre stortingspensjonister mistenkes for bedrageri av Økokrim.

- De tre har status som mistenkt, og de er mistenkt for bedrageribestemmelsene i straffeloven, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Er de mistenkt for grovt bedrageri?

- Vi har ikke utelukket noe. Vi ser på mulig bedrageri, så det er det et spørsmål om det er grunnlag å si om det har vært forsettlig eller grovt uaktsomt. Men der vi er nå er det ikke noe grunnlag for å trekke slutninger om mulig straffansvar, sier Roscher, som sier beslutningen er tatt for kort tid siden og offentliggjort fredag ettermiddag.

LES MER: Brundtland og Bondevik går fri

Ikke avhørt
De tre tidligere stortingspensjonistene Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Eirik Gulbrandsen mistenkes av Økokrim for bedrageri etter at de urettmessig skal ha fått for mye i pensjon.

Roscher kan på stående fot ikke svare på om Økokrim noen gang tidligere har etterforsket tidligere stortingsrepresentanter.

- Er de tre mistenkte avhørt?

- Nei. De er foreløpig ikke det. Akkurat tidspunkt og rekken i etterforskningsskrittene har jeg ikke grunnlag og ønske om å kommentere nå. Vi får ta det i den rekkefølgen som er naturlig, sier Roscher.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Roscher sier at saken mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er henlagt etter bevisets stilling, uten å ville gå mer i detaljer.

- Ikke rimelig med etterforskning
- Når det gjelder de øvrige representantene, vurderer vi det slik at det ikke er rimelig grunn til å iverksette etterforskning. Det har ikke vært noen personrettet etterforskning mot de øvrige, presiserer Roscher.

- Men dere henlegger saken mot Austad og Brundtland?

- Begrunnelsen for de to personene er ikke nødvendigvis den samme, men det er ikke riktig å gå inn på den konkrete begrunnelsen i forhold til enkeltpersoner. Avgjørelsen er en konkret vurdering basert på faktum knyttet til den enkelte, sier Roscher.

Det er også samme begrunnelse som ligger til grunn for Økokrims beslutning om å etterforske Tallerås, Stangeland og Gulbrandsen, og Roscher vil ikke inn på begrunnelsen for etterforskningen.

- Det er vanskelig av hensyn til etterforskningen å gå inn på enkeltpersoner og detaljer knyttet til enkeltpersoner, sier Roscher.

- Skuffet
Anders Tallerås sier til NA24 at han synes det er kjedelig å bli etterforsket for dette.

- Jeg føler ikke at jeg har bedrevet noe bedrageri, sier Tallerås som sier til NA24 at han er skuffet over at saken er kommet så langt.

- I den grad de er interessert i å høre min versjon vil jeg naturligvis gi dem alle de svar og opplysninger jeg har for å belyse saken, sier den tidligere stortingsmannen til NA24 og legger til:

- Jeg håper det går ganske fort, sier Tallerås til NA24.

Det har ikke lykkes NA24 å få kontakt med de to andre mistenkte i saken fredag ettermiddag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere