NA24.no

Bråk på Island
Bråk på Island Foto: STR (Reuters)

- Mobben må ikke vinne

Sist oppdatert:
Statsministeren har fått kreft, økonomien har kollapset og folket går amok.

Fredag ettermiddag kom den dramatiske meldingen om at statsminister Geir Haarde har fått ondartet strupekreft. Ifølge en pressemelding statsministeren selv har lagt ut, fører usikkerheten knyttet til sykdommen at han ikke tar gjenvalg som leder av Selvstendighetspartiet. Haarde skriver at han er optimistisk med tanke på å overvinne sykdommen, og han vil bli operert i utlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Helt siden oktober har det vært kraftige protester mot regjeringen på Island i kjølvannet av den økonomiske katastrofen som har rammet Sagaøya med 304 000 innbyggere. Protestene har vært spesielt kraftige den siste uken, der blant annet statsminister Haarde ble omringet i sin egen bil av rasende islendinger som pepret bilen med egg og snøballer.

Nyvalg
Statsminister Haarde annonserte samtidig at han går inn for nyvalg den 9. mai. Samtidig understreker Haarde i meldingen at dagens sittende regjering vil fungere som normalt fram til nyvalget. Haarde legger vekt på at den kommende valgkampen ikke skal gå i veien for arbeidet med å rette opp den skakkjørte islandske økonomien.

- Statsminister Geir Haarde bør ikke trekke seg nå. Jeg forstår at folk er fortvilet, og man må ha et nyvalg på Island. Men det bør ikke skje på grunn av at en mobb forlanger det. Nyvalget bør komme om noen måneder når situasjonen har roet seg, sier Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til NA24.

NA24 snakket med professoren like før den dramatiske meldingen fra Island kom. Men Haarde kjører altså samme løp som Aarebrot anbefaler, å trekke nyvalget ut i tid.

Fullstendig havari
Den islandske økonomien er i full revers med en galopperende inflasjon på hele 18,1 prosent, ifølge den Islandske sentralbanken. Dette har ført til at banken har hevet styringsrenten til et like høyt nivå på 18 prosent.

Et tall som kan få det til å gå kalt nedover ryggen på enhver låntaker.

- Island har nå nådd et nivå i den økonomiske krisen vi ikke tør snakke om til vanlig. De opplever nå at pengene de har tatt ut av bankene og sydd inn i madrassene mister sin verdi der de ligger. I en slik situasjon har folk historisk sett blitt desperate. I Tyskland resulterte det i at folk stemte på Hitler. I Island har folk gått på gaten og har begynt å brenne ting, sier Aarebrot.

Se nederst i saken for Aarebrots inndeling av økonomiske kriser i tre stadier.

Finansdepartementet på Island kom denne uken med svært dystre spådommer for den økonomiske utviklingen fremover. Nå ventes det at BNP faller med formidable 9,6 prosent i 2009, og holder seg stort sett uendret gjennom 2010. Dette er en kraftig revidering fra oktober, da departementet ventet en nedgang på 1,6 prosent i år, og en oppgang på 1,1 prosent i 2010.

Arbeidsledigheten ventes å nå 7,8 prosent i løpet av 2009, og øke til hele 8,6 prosent i 2010. Budsjettunderskuddet til staten ligger på hele 22 prosent av BNP, ifølge en oversikt fra Reuters.

Kriselån
De katastrofale økonomiske problemene utløste et kriselån på 2,1 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet i november, i tillegg til at en rekke land, inkludert Norge, stilte med ytterligere lån slik at hjelpepakken ble på til sammen ti milliarder dollar, rundt 70 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aarebrot er likevel svært skeptisk til at det økonomiske havariet skal føre til nyvalg umiddelbart.

- Et nyvalg skal ikke bli utløst av en mobb i hovedstaden. Det gir veldig stor makt til en liten del av befolkningen, og lærer folk at det går an å kaste regjeringer med en mobb. Det er ikke spesielt god pedagogikk. Selv om dette er veldig romantisk, er det prinsipielt svært betenkelig, mener Aarebrot, og sammenligner det som nå skjer på Island med revolusjonene i Ukraina og Georgia de siste årene.

- De gir faen
Han synes også det er interessant å se at reaksjonsmønsteret i Reykjavik og Aten er omtrent det samme, med omfattende protester mot myndighetene etter de økonomiske vanskelighetene begge landene har kommet i. I denne situasjonen nyter grekerne godt av den stabiliserende effekten euroen utgjør, og sliter ikke med en liten og ukjent valuta som den islandske kronen er.

- Det ser nå ut som om islendingene setter til side sin egen valglov, og at de går på gaten og omstøter en lovlig valgt regjering. Men når fortvilelsen blir stor nok, da gir man faen i de demokratiske spillereglene og går rett på, sier Aarebrot, som ikke er i tvil om at man ville sett lignende reaksjoner i Norge hvis man hadde opplevd det samme havariet i økonomien her.

- Island og Zimbabwe
- Island er det eneste landet i Vest-Europa som har havnet i denne situasjonen, som best kan sammenlignes med det som skjer i Zimbabwe. Uansett er det en i det minste en liten forskjell på Mugabe og Haarde. Haarde vurder i det minste å gå av, påpeker Aarebrot.

Omfanget av økonomiske kriser:

Aarebrot skisserer tre ulike nivåer av finansiell krise og med tilhørende ulike reaksjoner fra velgerne.

  • Det første nivået er en bank- og boligkrise slik Norge opplevde i 1992-93. På dette nivået bryr folk seg om hva som skjer med lommeboken sin, og søker til partier som blant annet går inn for rentekutt.
  • På det andre nivået, en krise som går ut over børsen, altså en etterspørselskrise, tror man at folk søker tilflukt i den keynesianske troen (der staten skal spille en aktiv rolle, red.anm.). Dermed søker velgerne til tradisjonelle venstrevridde partier som Arbeiderpartiet.
  • Det tredje, og langt mer alvorlige, nivået kommer når man får en valutakrise der pengene mister verdi. I slike situasjoner mener Aarebrot at et populistparti meget vel kan vinne på det. Den klare historiske parallellen til det tredje trinnet er hva som skjedde i Tyskland etter første verdenskrig. Her mistet pengene fullstendig verdi, og landet ble rammet av et av de verste tilfellene av hyperinflasjon gjennom historien. Svaret til de tyske velgerne var at man søkte seg til de ekstreme alternativene, altså kommunistpartiet og nazistpartiet, ifølge Aarebrot.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere