NA24.no

- Modig og tøft gjort av Raphaël Poirée


Arbeidslivsekspert Trine Larsen og PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred mener at Raphël Poirée gjorde et klokt grep da han valgte å være åpen om at han har mistet jobben.
Arbeidslivsekspert Trine Larsen og PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred mener at Raphël Poirée gjorde et klokt grep da han valgte å være åpen om at han har mistet jobben. Foto: Privat/Facebook/Paul Bernhard
Sist oppdatert:
Eksperter roser den tidligere skiskytterstjernen for å stå frem med at han er blitt arbeidsløs.

Tirsdag skrev NA24 at Raphaël Poirée har tatt i bruk Facebook i jakten på ny jobb etter at han nylig ble rammet av bemanningskuttene i Aker Solutions.

Trine Larsen, arbeidslivsekspert og partner i konsulenthuset Hammer & Hanborg, forteller at det er uvanlig at profilerte personer står frem og forteller om kriser og vanskelige situasjoner mens de pågår.

- Det er tøft og kult gjort av Poirée. At ledere eller kjente personer opplever kriser, er gjerne noe man først hører om i etterkant - etter at problemene er løst. Å være arbeidsløs kan oppleves som flaut og pinlig, og mange lyver om situasjonen overfor sin nærmeste krets, sier Larsen til NA24.

- Kan være et pluss
Hun understreker at det er viktig at han og andre som er blitt arbeidsledige, tar egne initiativ og ikke forventer at Nav skal ordne opp. Hodejegeren, som også har egen blogg på Nettavisen, mener også at det er viktig at man ikke blir flau og føler seg stigmatisert over å miste jobben.

- Stå for at du er på jobbjakt! Det er snart helt vanlig å miste jobben eller få en sluttpakke.

Larsen mener at det ikke nødvendigvis er negativt for en jobbkandidat at vedkommende har vært gjennom en tøff periode eller har vært uten jobb tidligere.

- Det er faktisk et pluss - om man klarer å vise til at man lærte noe. Jeg ser ofte etter kandidater som har klart å komme seg gjennom krevende situasjoner. Det å være «street smart» og klok er ikke noe man lærer med et fagbrev, en master eller bachelor, men noe man lærer av selve livet. Det er en verdifull erfaring å ha med seg, påpeker hun.

Larsen er ikke negativ til at Poirée har brukt Facebook i jakten på ny jobb.

- Å bruke sosiale medier og alternative kanaler i jakten på ny jobb kan være en fin ting. Men min erfaring og funn fra vår undersøkelse Kommunikatøren viser at det ikke er via sosiale medier de fleste faktisk får jobben. Det er derimot via nettverk. Men da er sosiale medier et nyttig verktøy om man bruker det riktig.

Saken fortsetter etter bildet.

PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred la tirsdag ut denne Facebook-statusen da  Raphaël Poiree tok kontakt og fortalte at han hadde mistet jobben i Aker Solutions. Poirée delte senere statusen på sine egen FB-side.

- Du er like verdifull
PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred var arkitekten bak Poirées Facebook-stunt. Han berømmer i likhet med Larsen at Poirée er åpen om at han har mistet jobben, og trekker også frem at det er uvanlig at kjente personer står frem med problemer mens de pågår.

- Det er modig gjort av Raphaël. Ingen ønsker å fremstå som en som har mislyktes i noe eller har det vanskelig. Du skal være trygg på deg selv og ha god selvtillit for å tåle belastningen, og det har Raphaël, sier Skjelbred.

47-åringen, som har 21 år fartstid som PR-rådgiver og konsulent – blant annet i Geelmuyden Kiese, PwC og NOR PR der han er partner og medeier – har følgende hovedråd til Poirée og andre i samme situasjon:

- Det viktigste rådet jeg kan gi, er at du er like verdifull som du var før du mistet jobben. Ikke mist motet og bli innadvendt. Du har mistet jobben, ikke kunnskapen. Dessuten, du er ikke arbeidsledig, men jobbsøkende. Det er en heltidsjobb, sier Skjelbred og lister opp følgende tips:

Ta grep om eget liv:

· Du må tenke gjennom hva du vil og hvilke tiltak du må sette inn for å nå målet. Videreutdanning kan være et slikt tiltak.

· Kontakt mulige arbeidsgivere. 80 prosent av jobbene lyses ikke ut.

· Bruke eget (og andres) nettverk.

· Gjør deg synlig. Du kan for eksempel skrive kronikker om din situasjon eller om relevante temaer i prioriterte medier (egne, sosiale medier eller i nasjonale, regionale eller lokale medier), holde foredrag, etc.

· Vær åpen om din egen situasjon overfor omgivelsene dine. Det gjør at det også blir lettere å aktivere ditt eget nettverk. Det er viktig å bruke nettverket sitt aktivt i søken etter ny jobb, parallelt med at man selvfølgelig holder seg orientert om utlyste stillinger i arbeidsmarkedet. Og: Vær også åpen og ærlig overfor familie og venner om din situasjon og hvordan du har det. Det hjelper. Du vil i tillegg høste respekt for din åpenhet og ærlighet. Det er en styrke å kunne vise svakhet.

· Oppsøk tidligere tilbakemeldinger du har fått av kollegaer eller andre. Tenk tilbake på gode prestasjoner du har levert og ting du har lyktes med i tidligere arbeidsforhold. Hold fast på din identitet og bevar troen på deg selv. Du er fortsatt i besittelse av de samme egenskapene som tidligere. Du er fortsatt den samme personen.

· Du skal selvfølgelig legge inn mye tid og krefter på å skaffe deg ny jobb, men ikke glem at en periode uten jobb også gir deg enda bedre muligheter til å prioritere andre dimensjoner i livet som for eksempel familie, venner og trening.

· Se på nedbemanningen som en mulighet i stedet for et tap. Nå kan du ta det kurset du aldri har fått tid til eller satse på den yrkesretningen du har mest lyst til å ta.

· Det er et tøft arbeidsmarked der ute, og det kan fort gå en stund før du får napp hos ny arbeidsgiver. Se på denne prosessen som et langdistanseløp, og ikke en sprint. Ha realistiske forventninger med tanke på hvor lang tid det kan ta før du er i jobb igjen. Da er du bedre rustet til å takle den motgangen du opplever.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere