NA24.no

- Mongstad ble diskutert under en lunsj

Foto: Fotograf:Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Medlem av riksrevisorkollegiet, Arve Lønnum (Frp), sier han aldri var med å beslutte at Mongstad-rapporten skulle utsettes

Tidligere riksrevisor Jørgen Kosmo sier saken ble diskutert under en lunsj.

Lønnum finner heller ikke noe slikt vedtak i møteprotokollene for de siste åtte årene.

- Det finnes ingen protokoller fra en slik beslutning, og da legger jeg til grunn at det heller ikke er besluttet, sier Arve Lønnum til NRK.

Leder for kollegiet har de siste åtte årene vært Jørgen Kosmo fra Arbeiderpartiet. Blant de siste rapportene han la fram, var en svært kritisk rapport om regjeringens prestisjeprosjekt – det Stoltenberg kalte «månelandingen» – på Mongstad. Denne rapporten kom 17. september – åtte dager etter stortingsvalget – selv om kollegiet behandlet rapporten allerede i juni.

Kritikerne mente at Kosmo bevisst hadde ventet med å legge fram rapporten for å skåne Arbeiderpartiet i valgkampen. Kosmo har derimot hevdet at både dette og det forrige kollegiet var enige om å ikke legge fram noen rapporter i valgkampen. Argumentet var at han ville unngå at Riksrevisjonen ble en politisk aktør.

Lunsj
Lønnum sier han aldri ville blitt med på noe slikt vedtak – og avtroppende riksrevisor Jørgen Kosmo sier nå at det stemmer at vedtaket ikke står i referatene.

- Vi pratet om dette, under en lunsj og i andre sammenhenger, at vi ikke skulle gjøre det. Det er min feil at vi ikke sørget for å få det protokollert. Lønnum har i ettertid meddelt at han var uenig i dette, og varslet at han vil ta det opp igjen i det nye kollegiet, og det må han jo gjerne gjøre, sier Kosmo til NRK.

Han sier at Lønnum er den eneste som har reagert på dette, og at han trolig også var den eneste som ikke var til stede under den nevnte lunsjen.

Ny praksis
Lønnum har nå fremmet et forslag for det nye kollegiet om at rapporter skal legges fram når de er ferdige, uavhengig av valgkampen. De borgerlige partiene har nå flertall i Riksrevisjonens kollegium, og Lønnum får allerede støtte fra den nye riksrevisoren, Per-Kristian Foss.

- Det kan argumenteres for begge løsninger, men personlig har jeg tro på at Riksrevisjonen ikke skal ta hensyn til om det er valgkamp eller innledende valgkamp, sier Foss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere